Baas over je emoties – jij bepaalt hoe je je voelt

foto: Six Dun
Ben jij de baas over je eigen emoties? Vanuit onze cultuur leggen we de verantwoordelijkheid voor hoe we ons voelen vaak buiten onszelf. We leggen ze bij de omstandigheden die ons overkomen. Je hebt die omstandigheden idd niet altijd voor het zeggen, maar je bepaalt wel zelf hoe je ermee omgaat. Hoe jij erop reageert, is een keuze.

Emotie volgt gedachten

Uit onderzoek van hersenonderzoekster Jill Bolte Taylor blijkt dat de daadwerkelijke fysieke emotie slechts 90 seconden duurt. Het duurt minder dan 90 seconden voor een emotie om te worden getriggerd, als een golf door je bloed te gaan, om vervolgens op te lossen.

Het zijn echter onze gedachten over het geheel, die ervoor zorgen dat je zwelgt in je verdriet, blijft hangen in boosheid of steeds leeft in angst. Je gedachten triggeren iedere keer dezelfde emotionele reactie.

De emotie volgt je gedachten. Wanneer je steeds maar weer denkt aan het gemis van een geliefde, blijf je hangen in verdriet. Je kunt ook focussen op de mooie herinneringen, dankbaar zijn dat je die dingen samen hebt kunnen beleven. Door je te focussen op positieve gedachten, voel je je gelukkiger.

Jij hebt je gedachten onder controle, jij bepaalt welke gedachten je toelaat of niet. Vanuit wat je denkt, volgt hoe je je voelt. Dus jij bepaalt zelf hoe je je voelt.

Neem verantwoordelijkheid

Dus neem verantwoordelijkheid voor je gevoelens. Zorg ervoor dat je je gedachten verandert. Tuurlijk is het lastig om alle overtuigingen die je hebt opgebouwd in je leven los te laten. Die overtuigingen heb je vaak overgenomen van anderen via je opvoeding en cultuur. De meeste mensen vinden bijvoorbeeld een bezoek aan de tandarts niet fijn. Stel je nu eens voor dat je je gedachten daarover verandert, dat je je verheugt op een bezoekje aan de tandarts. Jij bepaalt wat je denkt en welke gevoelens je daaraan koppelt.

Leg de verantwoordelijkheid voor hoe je je voelt niet langer buiten jezelf. Jij bepaalt hoe je je voelt en niemand anders.

Wees bewust

Wees je bewust van je gedachten. Wanneer je je verdrietig of boos voelt, wees je dan bewust van de gedachten die daaraan voorafgegaan zijn. Wees je bewust van de gedachten die de emotie in stand houden. Je bewust worden van je gedachten, is de eerste stap in het ombuigen van je gedachten.

Bekijk waarom je dat denkt. Is het iets wat je jezelf hebt aangeleerd te denken? Klopt die gedachte wel?

Krachtig instrument

Je gedachten zijn zo krachtig. Hoe mooi zou het zijn wanneer je je gedachten voor je eigen geluk kunt inzetten? Goed nieuws, dat kan! Jij bepaalt welke gedachten je toelaat. Bekijk je gedachten eens objectief. Komt je gedachte voort uit een overtuiging die je hebt? Klopt die overtuiging wel voor jou op dit moment? Laat de overtuiging los, laat ook de gedachte los.

Oefening

Neem eens een heftige emotionele gebeurtenis in gedachten. Kun je daar op dit moment objectief naar kijken? Wanneer je er niet objectief naar kunt kijken en het te emotioneel is, neem dan een andere gebeurtenis voor deze oefening. Schrijf eens op wat je gedachten waren. Gaf je iemand anders de schuld van je gevoel? Bleef je hangen in ronddraaiende gedachten, waardoor je ook bleef hangen in de emotie? Stel nu dat je ter plekke je gedachten had veranderd, wat zou een positievere gedachte zijn geweest? Wat had je kunnen denken om niet in de heftige emotie te schieten?

Ik hoop dat je aan de slag gaat met het oefenen van je gedachten en het loslaten van je overtuigingen. Koester positieve gedachten, je voelt je er daadwerkelijk beter door.

Boeken over emoties:

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?