De wijsheid van onzekerheid

foto: Asheria

Onzekerheid wordt in onze maatschappij vaak als een minder goede eigenschap gezien. Waarom zien we onzekerheid als iets slechts? Onzekerheid brengt je juist verder in je leven. Volgens Chamorro (professor of business psychology at University College London) wordt zelfvertrouwen overgewaardeerd en hebben we meer onzekerheid nodig.

Onzekerheid maakt succesvol

Chamorro geeft aan dat er een zwak verband tussen kundigheid en zelfvertrouwen bestaat. De overgrote meerderheid van de mensen denkt dat ze beter zijn dan ze daadwerkelijk zijn. Het blijkt dat mensen met een grote innerlijke criticus succesvoller zijn dan degenen die zelf hun grootste fan zijn.  Mensen met een te groot zelfvertrouwen hebben vaak onrealistische verwachtingen van wat zij kunnen bereiken. Het zelfvertrouwen staat hen dan vaak zelfs in de weg. Onzekere mensen zijn dus succesvoller.

Onzekerheid als maatstaf

In onze maatschappij wordt onzekerheid ondergewaardeerd. Vaak voelen mensen met weinig zelfvertrouwen zich schuldig dat ze dingen niet goed doen of schamen ze zich voor zichzelf. Dat is helemaal nergens voor nodig. Het zou goed zijn wanneer meer mensen zich af en toe onzeker voelen.  Er zitten namelijk grote voordelen aan onzekerheid.

De voordelen van onzekerheid

  1. Onzekerheid maakt realistisch. Hierdoor ben je over het algemeen succesvoller dan wanneer je blaakt van het zelfvertrouwen. Je neemt minder risico en ziet gevaren eerder. Je zult niet snel blind ergens in springen.
  2. Je werkt harder. Je ervaart een kloof tussen wat je kunt en wat je wilt bereiken en om die kloof te dichten werk je harder. Ook bereid je je beter voor op taken en werk je meer aan je eigen ontwikkeling, zodat je je zekerder voelt.
  3. Onzekerheid maakt je meer geliefd. Mensen met teveel zelfvertrouwen worden sneller als arrogant ervaren. In de meeste culturen vindt men het fijn om met mensen om te gaan die bescheiden overkomen en die zich kwetsbaar durven opstellen.
  4. Onzekerheid initieert groei. Om je zekerder te voelen ga je opzoek naar vaardigheden die je nog niet hebt. Je leert nieuwe dingen en staat open voor zelfontwikkeling. Voor groei is het belangrijk dat je nieuwe zaken en onzekerheden kunt omarmen.
  5. Je staat meer open voor kritiek. Hierdoor neem je negatieve feedback serieus en ga je ermee aan de slag om jezelf of je werk te verbeteren.

Balans tussen onzekerheid en zelfvertrouwen

Uiteindelijk functioneer je het beste wanneer je wel een beetje zelfvertrouwen hebt om je doelen na te streven, maar wel voldoende open staat en soms twijfelt of je het wel goed doet. Zoals altijd is het weer een kwestie van balans tussen 2 uitersten.

Boeken over onzekerheid

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin