Geniet optimaal van je vakantie – tips om echt te ontspannen

foto: Nicolesa
Je hebt zelf waarschijnlijk wel ervaren, dat vakantie goed voor je is. Uit onderzoek blijkt ook dat je gelukkiger, gezonder en meer productief bent, wanneer je regelmatig geniet van een ontspannen vakantie.

Fijne effecten van een goede vakantie

Een goede vakantie verlaagt de kans op depressiviteit en stress en het verhoogt je geluksgevoel. Ook ben je na een vakantie productiever en creatiever. Het blijkt zelfs dat wanneer je geen vakantie neemt, je meer kans loopt op een hartaanval. Dit risico is voor vrouwen hoger dan voor mannen . Redenen te over dus om regelmatig die wel verdiende rust te pakken.

Ontspannen vakantie

De positieve effecten van vakantie gelden alleen wanneer je vakantie ook echt ontspannen is. Dus hier enkele tips om ervoor te zorgen dat je vakantie ook daadwerkelijk ontspannen is.

  1. Laat je werk echt achter. Om volledig te kunnen ontspannen op vakantie is het noodzakelijk om je werk volledig los te laten. Het klinkt misschien logisch om niet te werken op vakantie, maar veel mensen checken toch nog even snel hun email en reageren daar vaak tijdens hun vakantie op. Wanneer je je werk niet volledig los laat tijdens je vakantie profiteer je minder of niet van eerder genoemde voordelen.

  2. Zorg voor vervanging. Zorg ervoor dat iemand tijdens je vakantie je werk overneemt. Laat iedereen weten dat je op vakantie bent en dat ze bij noodgevallen deze collega kunnen bellen. Jouw vervanger kan belangrijke zaken voor je afhandelen. Het geeft jou een rustig gevoel, te weten dat iemand anders de zaken voor je waarneemt.

  3. Niksen, luieren & lanterfanten. Misschien een open deur, maar niet alle vakanties zijn ontspannen. Veel mensen gaan graag op avontuurlijke vakantie en willen teveel zien in de paar weken dat ze ergens zijn. Vaak zijn zij na een vakantie vermoeider dan ervoor. Ga dus in je vakantie regelmatig even lekker aan het zwembad zitten en pak rustig de tijd om te luieren en te lanterfanten.

  4. Mediteer. Neem tijdens je vakantie eens lekker de tijd om te mediteren. Meditatie zorgt voor een lager stress niveau en is ideaal om heerlijk te ontspannen.

  5. Ga de natuur in. Vakantie is natuurlijk het uitgelezen moment om lekker de bergen in te gaan, of te genieten van een heerlijke boswandeling. Wanneer je in de natuur bent, kom je vanzelf tot rust. Je lichaamsenergie gaat resoneren met de trilling van de natuur, je raakt daardoor meer gegrond en komt vanzelf tot rust.

  6. Denk voor je vakantie na over je terugkomst. Plan tijd in om nog even rustig bij te komen van je vakantie. Zorg ervoor dat je tijd hebt om te herstellen van je jetlag voor je weer aan de slag moet. Tijd om even de was te doen, spullen op te ruimen, rustig je post door te nemen. Zo zorg je ervoor dat je niet direct in de stress schiet, zodra je terug bent.

Fijne vakantie!

Rest mij niets anders dan je een fijne vakantie te wensen. Geniet ervan en doe rustig aan.

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?