Gezonde stress – de goede kant van stress

foto: think4photop

De meeste mensen hebben negatieve associaties met stress. En ja, het klopt dat chronische stress niet goed voor je is. Wanneer je over een langere periode gestresst bent, is dat inderdaad niet goed voor je. Het ondermijnt je immuunsysteem en put je op de lange termijn uit. Maar stress heeft ook zijn goede kanten.

De goede kanten van stress

Stress kan echter ook heel goed voor je zijn. Deze gezonde vorm van stress wordt ook wel eustress genoemd. Het is een vorm van stress waarmee je een bijzondere prestatie kunt leveren, waarmee je in flow komt en het beste uit jezelf kunt halen.

Deze positieve stress helpt je om geconcentreerd en alert te zijn, tijdens bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek of een examen. Het schijnt zelfs zo te zijn, dat je socialer wordt van deze positieve eustress.

Zorg voor ontspanning na goede stress

Deze fijne vorm van stress is alleen goed voor je wanneer hij van korte duur is. Het is heel belangrijk dat je na positieve stress weer ontspanning zoekt en je lichaam en geest tijd geeft om te rusten. Je hebt het nodig om terug te veren naar een rustigere staat van zijn. Wanneer je iedere keer na een inspanning tijd neemt om te ontspannen, is er helemaal niets mis met stress. Je kunt er zelfs gebruik van maken om een goede prestatie te leveren.

Alleen door te ontspannen brengt je lichaam het cortisol en adrenalinegehalte in je bloed weer omlaag. Deze stresshormonen zijn alleen nuttig wanneer je lichaam en geest klaar moeten zijn om direct in actie te komen. Na de actie is het belangrijk dat de stresshormonen in je lichaam weer zakken, zodat onder andere je immuunsyteem en darmen weer aan de slag kunnen.

Vermijd chronische stress

Zorg er dus voor dat je lange termijn stress vermijdt. Wanneer je namelijk chronisch gestresst bent, kunnen er daadwerkelijk dingen in je genen veranderen. Op je genen zitten namelijk een soort aan- en uitknoppen die worden geregeld door onder andere je complexe hormoonstelsel. Wanneer je chronisch gestresst bent, blijven sommige genen in de aan-stand, waardoor je vatbaarder bent voor allerlei ziekten, zoals depressie en diabetes.

Beweging & meditatie als medicijn tegen chronische stress

Er zijn een aantal zaken die je kunt oppakken om te voorkomen dat je chronisch gestresst raakt. Wanneer je voldoende beweging in je dagelijks leven inbouwt, zorg je ervoor dat je lichaam fit is. Denk hierbij vooral aan actieve ontspanning, zoals wandelen, tai chi, yoga en qi gong. Ook meditatie helpt je om te ontspannen. Meditatie zorgt ervoor dat de aan-en uitknoppen op je genen weer in de juiste stand komen.

Een leuk filmpje over de positieve kanten van stress is de TED talk van Kelly McGonnigal.

 

Boeken over stress

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?