Het pad dat je gaat – je ervaringen vormen je leven

foto: Sakarin Sawasdinaka
Ben jij ook zo gewend om jezelf steeds allerlei doelen te stellen? Zowel privé als in het werk? Maak jij allerlei planningen om die doelen te kunnen behalen? Sta jij er wel eens bewust bij stil dat het vaak niet gaat om het behalen van je doel, maar om de weg die je bewandelt? Je ontwikkelt jezelf wanneer je bezig bent om je doel te bereiken. Je groeit door de ervaringen die je onderweg opdoet.

Ervaringen

Iedereen doet continu ervaringen op, soms leuke en soms minder leuke. We leven door en misschien ook wel om dingen te ervaren. Te voelen, te ruiken, te proeven, kortom door onze zintuigen te gebruiken leven we.  Alles wat je meemaakt, al je ervaringen tezamen vormen je leven. Vormt ook jou, wie jij bent.

De meeste mensen hebben de neiging om minder leuke ervaringen uit de weg te gaan. Maar juist door de minder leuke ervaringen maak je vaak de grootste persoonlijke groei door. Je komt er bijvoorbeeld achter dat je sterker bent dan je denkt, dat je alles wel aankunt wat er op je pad komt. Juist door de beproevingen, groei je. Je doet inzichten op die je anders niet had gekregen.

Leermomenten

Kun jij terug kijken op grote gebeurtenissen in jouw leven en kijken wat het jou gebracht heeft? Trek jij vaak lering uit de minder leuke ervaringen? Wanneer je als grondhouding alles wat je in je leven overkomt, met een leerzame nieuwsgierige blik kunt bekijken en je af kunt vragen wat je ervan kunt leren, geeft dat een gevoel van nut aan de ervaring. Het is je dan wellicht wel overkomen, maar wat heb je ervan kunnen leren?

Stappenplan bij minder leuke ervaringen

  • Kies een positieve houding. Je bepaalt zelf hoe je tegen een gebeurtenis aan kijkt. Wanneer je positiever in het leven staat, zul je merken dat je groeit door wat je meemaakt. (lees ook: Glas half vol – de kracht van optimisme)

  • Omarm je probleem. Vecht niet tegen wat je overkomt, dat kost alleen maar energie. Bekijk en voel wat de ervaring met je doet. Gebruik je energie om het probleem op te lossen of om een nieuwe weg in te slaan. Kijk naar de mogelijkheden in plaats van de beperkingen.

  • Kijk naar wat je ervan kunt leren. Van iedere (negatieve) ervaring kun je leren. Kijk wat jij van deze gebeurtenis kunt leren. Wanneer je nog midden in de verwerking van de ervaring zit, is dat vaak lastig, maar het helpt je wel te focussen op het positieve.

  • Neem verantwoordelijkheid voor je leven. Blijf niet in de slachtofferrol hangen. Je hebt vaak niet in de hand wat je overkomt, maar je kunt wel bepalen hoe je ermee omgaat. Vraag je niet af waarom je iets overkomt, maar kijk vooruit. Ga echter alle gevoelens die bij de negatieve gebeurtenis komen kijken, niet uit de weg. Doorvoel volledig wat het met je doet en ga dan verder. Blijf er niet in hangen.

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?