Hoopvol leven  – vertrouwen in de toekomst

foto: GooDween123

Laatst kwam ik de term hoop tegen in een boek dat ik aan het lezen was. Een hoopvol leven is naar mijn idee een leven vol vertrouwen in de toekomst. Hoop is voor mij een woord dat sterk verbonden is met geloof en spiritualiteit. Het zette mij aan het denken wat hoopvol leven nu eigenlijk voor mij betekent.

Wat is hoop en wat doet het voor je?

Volgens mij is de essentie van hoop dat je een positieve kijk op de toekomst hebt. Wanneer je optimistisch en hoopvol in het leven staat, voel je je positiever over de dingen die nog gaan komen. Je maakt je minder zorgen en hebt vertrouwen in een goede afloop van hetgeen waar je mee bezig bent.  Hoop geeft positieve gevoelens aan verwachtingen, doelen of aan een toekomstige situatie.

Hoopvol leven en het Nu

Je hebt niet alleen een positiever gevoel over de toekomst, hoop zorgt er ook voor dat je in het huidige moment fijner voelt. Het heeft dus ook invloed op hoe je je nu voelt. Doordat je je geen zorgen maakt over de toekomst, voel je je in het huidige moment een stuk rustiger en blijer. Door hoopvol in het leven te staan, creëer je dus ook positieve gevoelens in het nu.

Hoopvol leven en motivatie

Er is ook een samenhang tussen hoop en motivatie. Wanneer je hoopvol in het leven staat, zal je makkelijker verschillende wegen bewandelen om je doelen te bereiken. Je bent er namelijk van overtuigd dat ze haalbaar zijn. Lukt het niet op de ene manier dan probeer je het op een andere manier. Hoopvol leven is dus ook een goede motivator.

Genoeg over hoe fijn het is om hoopvol te leven…. Nu wat praktische tips om meer hoop in jouw leven in te bouwen.

Tips voor hoop en hoopvol leven

Tip 1# Zeg ja. Neem de uitdaging aan en bekijk alles eens positief. Zeg JA tegen alles wat op je pad komt. Deze oefening heeft als doel het creëren van een positieve houding naar ieder aspect van je leven. Iedere situatie is een kans om te leren, zelfs de moeilijkste ervaring van je leven, biedt je uiteindelijk kansen om te groeien.

Tip 2# Zorg voor een open mind. Deze tip gaat nog iets verder dan de vorige en is bedoeld om een open minded houding te creëren. Stel je iedere dag voor dat alles mogelijk is. Maar dan ook echt alles. Reken af met vooroordelen. En bekijk de wereld vanuit een open geest. Door alles in het leven met een open mind te bekijken, zorg je ervoor dat je meegaat op de stroom van het leven. Je accepteert alles wat er op je pad komt met open armen en dankbaarheid.

Tip 3# Breng rust in je leven. Door meer rust en balans in je leven te brengen, zorg je voor meer veerkracht. Vanuit deze veerkracht ben je eerder geneigd het leven positiever te bekijken. Kijk dus waar jij meer rust kunt pakken. Zorg voor voldoende slaap (zo’n 9 uur per nacht). Maar bouw ook overdag pauzemomenten in. Lees ook: Rustmomenten – met stappenplan.

Boeken over hoop:

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin