Laat jij regelmatig jouw kwetsbare kant zien? In onze maatschappij leren we al vroeg om je niet kwetsbaar op te stellen. Kwetsbaarheid wordt vaak gezien als zwakte. Daarom plaatsen we regelmatig een schild om ons heen en laten we niet onze ware zelf zien.
Kwetsbaarheid schept verbinding
Wanneer je je kwetsbaar durft op te stellen, nodig je de ander uit om naar jouw naakte zelf te kijken. Door jezelf bloot te geven, laat je zien dat je ook maar een mens bent en fouten maakt. Anderen zullen je als menselijker zien en ook zich ook eerder naar jou openstellen. Het schept verbinding en daar wordt iedereen gelukkiger van.
Onderzoek
Uit onderzoek van Brené Brown blijkt dat het je kwetsbaar durven opstellen samenhangt met waardigheid. Wanneer je jezelf goed genoeg vindt, durf je je gemakkelijker open te stellen voor een ander, je eigen geluid te laten horen en je kwetsbaarheid te tonen. Mensen met veel waardigheid voelen zich gelukkiger. Ben jij iemand die zich snel minderwaardig voelt? Dan heb ik speciaal voor jou enkele tips:
Accepteer jezelf zoals je bent
Wanneer je je waardig voelt, durf je meer jezelf te zijn, met alle goede en minder goede eigenschappen. Niemand is perfect. Dus laat ook gewoon je slechtere momenten zien. Je bent ook maar een mens.
Accepteer al je eigenschappen, mooie en minder mooie. Durf jezelf te zijn, in je uitingen, in het vormen van je mening , in je gedrag. Wees lekker jezelf. Anderen kunnen dat juist waarderen. Je hoeft niet met de kudde mee te lopen, wees gewoon je mooie unieke zelf. Laat jouw innerlijke kracht naar buiten schijnen.
Denk niet voor anderen
Veel mensen durven niet zichzelf te zijn, omdat ze bang zijn voor wat anderen van hen denken. Bedenk dan dat die anderen helemaal niet zo vaak aan jou denken. Veel van dit soort overwegingen spelen zich alleen in jouw hoofd af. Dus laat die gedachten over wat anderen wel niet van jou zullen vinden los. Die anderen zijn echt veel meer met zichzelf bezig dan met jou. Dus denk niet voor anderen. Blijf bij jezelf.
Schaam je niet
Wat ons soms tegenhoud om verbinding met anderen aan te gaan, is onze angst dat we het niet waard zijn. Het heeft te maken met het gevoel van op je plek zijn. Wanneer je anderen als beter dan jezelf ziet, stel je jezelf achter. Wanneer je je schaamt voor jezelf, zul je geen gelijkwaardige verbinding aangaan. Wanneer je vanuit die ongelijkheid een relatie aangaat, start je op een verkeerde voet.
Omarm kwetsbaarheid
Geloof in de kracht van kwetsbaarheid, geloof erin dat het je mooi maakt. Durf “ik houd van je” als eerste te zeggen. Doe dingen zonder dat er garanties zijn dat ze ook lukken. Ga relaties aan, waarvan je niet weet of ze uitwerken. Kortom: durf te leven, omarm kwetsbaarheid.
Verbondenheid & kwetsbaarheid
Verbondenheid hangt sterk samen met kwetsbaarheid. Verbondenheid geeft zin aan het leven. Bijna iedereen wil wel graag ergens bij horen en gezien worden. Je kwetsbaar opstellen ligt aan de basis hiervan. Wanneer je in staat bent je kwetsbaar op te stellen en je echte ware zelf te laten zien, dan ontstaat bijna vanzelf verbondenheid. Wil je je dus meer gezien en verbonden voelen, begin dan met je kwetsbaar op te stellen.
Wanneer voel jij je kwetsbaar?
Graag deel ik met je wanneer ik me kwetsbaar voel.
Ik voel me kwetsbaar:
- Als ik afgewezen word
- Als ik om hulp moet vragen
- Als iemand mij niet ziet staan
- Als ik iets nieuws ga ondernemen, waarvan ik niet zeker weet of ik het kan
- Als ik iets doms zeg, omdat ik de ander niet goed heb verstaan
Wat geeft jou het gevoel kwetsbaar te zijn? Ik hoop dat jij ook jouw kwetsbare momenten wilt delen en hieronder een reactie plaatst.