Nieuwe relatie aangaan – hoe doe je dat?

foto: Wizdata

Waarom is het aangaan van een nieuwe partnerrelatie zoveel lastiger dan het aangaan van een nieuwe vriendschap? Ik denk dat het komt, doordat we vaak allerlei verwachtingen hebben over een nieuwe partnerrelatie, terwijl we bij het aangaan van een nieuwe vriendschap veel meer vanuit speelsheid en nieuwsgierigheid kunnen handelen. Een nieuwe partnerrelatie triggert ook vaak oud zeer, oude pijnpunten uit een vorige relatie of uit je jeugd die weer opspelen.

Wat zijn de elementen van een goede relatie en hoe creëer je dat in je relatie of in een nieuwe relatie?

Punt van creatie

Bij een nieuwe relatie gaat het er volgens mij om dat je de relatie begint met de wil tot het samen creëren van iets moois. Het gaat daarbij niet zo zeer om de dingen die je gemeen hebt met elkaar, wat vaak gedacht wordt. Het gaat er meer om dat je bereid bent om elkaars wezenlijke zelf te zien en de bereidheid om vanuit het punt van creatie te kijken. Wanneer je dat allebei kunt, gaat de energie stromen.

Herkenning

Wanneer je in de energie van de ander aanhaakt op een punt van herkenning, zie je eigenlijk iets van jezelf in de ander. Je ziet dan niet zozeer de ander, maar jezelf. Een goede relatie begint volgens mij dan ook niet met herkenning, maar met het wezenlijk zien van de ander.

Wezenlijke zelf

Hoe zorg je ervoor dat je de ander volledig ziet zoals hij/zij is? Iemand zei laatst tegen mij dat wanneer je verliefd bent, je het wezenlijke zelf van de ander ziet. De pure essentie energie.  Ik denk inderdaad dat dat mogelijk is, maar ik denk ook dat je tijdens je verliefdheid alles wat je graag wilt zien, waar je naar verlangt in een partnerrelatie op de ander projecteert. Hierdoor zie je juist niet de essentie van de ander, maar een gekleurde versie, vanuit je eigen referentiekader. De vraag is dan, wat projecteer je vanuit je eigen pijn en zelfafwijzing, en wat is de pure essentie van de ander. Om daar helderheid in te krijgen is het dus belangrijk dat je je eigen kwetsuren kent, zodat je begrijpt wat je projecteert. Verder denk ik dat je om de essentie van de ander te kunnen zien, je kwetsbaarheid, oordeelloosheid en openheid nodig hebt.

Kwetsbaarheid

Wanneer je allebei bereid bent om je kwetsbaarheid te tonen, te laten zien wat er echt in je omgaat, voorbij alle schaamte en pijn, dan creëer je intimiteit. Intimiteit is een gezonde basis voor een (nieuwe) relatie. Meer over kwetsbaarheid vind je in het artikel: Kwetsbaarheid is geen zwakte.

Oordeelloosheid

Ook door oordeelloosheid maak je ruimte voor de ander om deze te erkennen in zijn wezenlijke zelf. Oordeelloosheid vind ik een belangrijk aspect in iedere relatie (zowel bij vriendschap als in een partnerrelatie).  Wanneer je de ander altijd zonder oordeel tegemoet kunt treden, laat je de ander weten dat hij goed is, gewoon zoals hij is. Je erkent de ander in zijn wezenlijke zelf.

Vertrouwen

Tenslotte is vertrouwen een belangrijke pijler voor intimiteit en een gezonde relatie.  Wanneer ik het over vertrouwen heb, heb ik het niet over blinde naïviteit. Met vertrouwen bedoel ik, dat je bij iedere beslissing die je neemt ook het belang van de ander meeweegt. Dat je niet handelt vanuit eigen belang, waarbij je de ander schaadt.  Dat je altijd handelt vanuit respect en liefde voor elkaar.  Bij het aangaan van een nieuwe relatie, zal dit vertrouwen moeten groeien. Dat gebeurt vanzelf wanneer er altijd vanuit respect en liefde voor de ander wordt gehandeld. Wil je nog wat extra tips over vertrouwen? Lees dan: Dieper vertrouwen, tips voor sterke relaties.

Boeken over relaties

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?