Ontspanning zorgt voor ervoor dat je lekkerder in je vel zit. Vanuit ontspanning kan je lichaam herstellen. Je immuunsysteem gaat aan de slag. Ook zorgt minder stress ervoor dat je vitaler en fitter bent. Allemaal positieve redenen om ontspanning in te bouwen in je leven. Maar hoe doe je dat?
Vele manieren om te ontspannen
Wanneer je heel erg gespannen bent en niet zo goed meer weet hoe het voelt om te ontspannen, dan is de volgende oefening een erg fijne:
Ga om je rug op de grond liggen (lekker op een yogamatje of kleed). Sluit je ogen. Richt je aandacht op je rechterarm. Maak een vuist met je duim om je vingers heen. Buig nu je arm alsof je een spierbal maakt en span daarmee je bovenarm. Houd vast en voel de spanning in je hele arm. Zeg na 10 tellen ‘ontspan’ in jezelf. Ontspan nu je arm en laat deze weer terug zakken op de grond. Voel hoe de spanning wegvloeit uit je bovenarm, onderarm, hand en vingers. Een heel ander gevoel, spanning van daarnet, ontspanning van nu. Je merkt nu dat je rechterarm anders aanvoelt dan daarnet. Misschien voel je ook een verschil met je linkerarm.
Doe nu hetzelfde met je linkerarm.
Voel het verschil tussen spanning en ontspanning. Span nu de spieren in je gezicht aan voor 10 tellen en ontspan ze weer. Wees je weer bewust van het verschil tussen spanning en ontspanning. Doe dit vervolgens met de spieren in je schouders en nek, buikspieren, billen en benen. Geniet daarna nog even na van het gevoel van ontspanning.
Probeer het maar eens.
Rust
Wanneer ik mensen in mijn praktijk vraag wat ze doen om te ontspannen, krijg ik vaak antwoorden als: ik ga sporten of ik ga lekker wandelen. Natuurlijk zijn dat ook momenten om heerlijk even bij te tanken en op te laden. En die heb je ook zeker nodig om in balans te blijven. Ik ben er echter van overtuigd dat echte ontspanning alleen vanuit rust komt. Rust waarin je zowel lichamelijk als geestelijk even alles op een laag pitje zet en niets hoeft. Gewoon even lekker voor je uit zitten staren in een haardvuurtje bijvoorbeeld. Gewoon niets doen.
Rustmomenten inbouwen
In de hectiek van ons leven komen we vaak niet aan dit soort rustmomenten toe. We moeten van alles, voornamelijk van onszelf. Probeer dat moeten een beetje los te laten. Waarom moet je iets? Wat gebeurt er wanneer je het niet doet? Zolang iets niet doen, geen erge consequenties heeft, kun je best je leven in een iets lagere versnelling leven. Bedenk voor jezelf wat echt belangrijk is, en waarom je bepaalde dingen doet. Vaak zijn het gewoontes die we hebben overgenomen van onze ouders of omgeving. Kijk wat jij belangrijk vindt en bouw wat meer rustmomenten in je leven in.
Stop met mulitasken
We denken vaak dat we van alles tegelijk kunnen doen. Zeker vrouwen zijn er door de maatschappij van overtuigd dat ze dat goed kunnen. Maar multitasken vergt veel energie. Beter werkt het wanneer je 1 ding met je volledige aandacht doet, en daarna de volgende taak. En bouw dan gelijk tussen de verschillende taken even een rustmomentje in.
Rustmomenten
Rustmomenten hoeven niet altijd heel lang te duren. Regelmatig even een pauze van 5 minuten werkt al zeer goed. Ga even koffie halen (en dan niet gelijk ook nog snel even iets anders doen :-D). Richt je aandacht op 1 ding tegelijk. Je zult merken dat wanneer je om het half uur even een korte break neemt, je concentratievermogen met sprongen vooruit gaat. Neem om de paar uur even een langere pauze. Door rust in te bouwen, ben je uiteindelijk veel productiever. Lees ook:
Rustmomenten
Mediteren & mindfullness
Regelmatig mediteren of mindfullness oefeningen doen, werkt ook heel ontspannend. Je komt in een andere staat van bewustzijn en hierdoor ontspant zowel je lichaam als je geest.
Wanneer je samen met anderen mediteert, versterkt dat de energie. Je komt daardoor gemakkelijker in een diepere staat van ontspanning. Zoek dus gelijkgestemden op.