Tijd is relatief

foto: Smit

De laatste tijd ben ik erg gefascineerd door het begrip tijd. Ik probeer er achter te komen hoe tijd nu precies in elkaar zit. Sowieso gaan we in verschillende culturen verschillend met tijd om. In Indonesië heb je bijvoorbeeld het begrip Rubberen tijd. Maar ook Einstein had het er al over dat tijd relatief is.

Rubberen tijd

Rubberen tijd is een begrip uit Indonesië. Het geeft aan hoe Indonesiërs met tijd omgaan. Wanneer iemand zegt dat hij morgen langs komt, dan kan dat ook prima over 2 weken zijn. Wanneer je om 13.00 afspreekt, hoef je niet verbaasd op te kijken wanneer de ander pas om 18.00 verschijnt. Dat is dus heel anders dan in onze cultuur, waar het op prijs wordt gesteld dat als je om 13.00 afspreekt, je er ook om 13.00 bent. Wanneer je later komt (al is het maar 10 minuten) laat je dat even weten.

Einstein & tijd

Einstein leerde ons al dat tijd niet bestaat. Het is een door de mens bedacht concept, om ons voorstellingsvermogen te versimpelen. Volgens Einstein is tijd dus niet lineair. Er bestaat geen verleden, heden, toekomst. Alles vindt tegelijkertijd plaats.

Maar hoe zit het dan met die tijd. We worden wel steeds ouder, dat lijkt een lineair proces. Worden we ook ouder in onze geest? Of blijven we steeds jong van ziel en worden we alleen beperkt door ons ouder wordende lichaam?

Perspectief van de waarnemer

Onze waarneming van de werkelijkheid is afhankelijk van waar je bent en wat je doet. Dit geldt ook voor de waarneming van tijd. Volgens Einstein hangt de waarneming van tijd en ruimte af van het perspectief van de waarnemer.

Stel je voor dat jij stil staat en een auto met een snelheid van 5 km per uur jou voorbij rijdt. De snelheid van de auto is dan voor jou 5 km per uur. Maar stel nu dat jij 2,5 km per uur loopt. Wanneer dezelfde auto jou met dezelfde snelheid voorbij rijdt, is zijn snelheid voor jou 2,5 km per uur. In dit voorbeeld hangt de snelheid van de auto dus af van de snelheid waarmee jij je voortbeweegt.

Drukte en tijd

Wanneer je dit doortrekt, zou je ook kunnen beredeneren dat hoe druk je bent en hoe druk je je voelt, ook afhankelijk is van jouw kijk erop. Laten we ons dus met z’n allen eens wat minder druk maken. Alles wat je moet doen, moet dat ook echt? En van wie moet dat? Van jouzelf? Vanuit je cultuur? Of vanuit je opvoeding?

Oefening: neem de tijd

Neem alles waar je tijd aan kwijt bent eens onder de loep. Maak een overzichtje voor jezelf en bedenk of je die dingen ook echt moet doen. En of je het ook echt op dit moment moet doen, of dat het prima nog een weekje kan wachten. Zo word je je meer bewust van tijd, maar ook van je eigen overtuigingen over wat wel en niet moet of hoort. Dus neem de tijd om tijd te creëren.

Boeken over time management:

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin