De laatste tijd ben ik erg gefascineerd door het begrip tijd. Ik probeer er achter te komen hoe tijd nu precies in elkaar zit. Sowieso gaan we in verschillende culturen verschillend met tijd om. In Indonesië heb je bijvoorbeeld het begrip Rubberen tijd. Maar ook Einstein had het er al over dat tijd relatief is.
Rubberen tijd
Rubberen tijd is een begrip uit Indonesië. Het geeft aan hoe Indonesiërs met tijd omgaan. Wanneer iemand zegt dat hij morgen langs komt, dan kan dat ook prima over 2 weken zijn. Wanneer je om 13.00 afspreekt, hoef je niet verbaasd op te kijken wanneer de ander pas om 18.00 verschijnt. Dat is dus heel anders dan in onze cultuur, waar het op prijs wordt gesteld dat als je om 13.00 afspreekt, je er ook om 13.00 bent. Wanneer je later komt (al is het maar 10 minuten) laat je dat even weten.
Einstein & tijd
Einstein leerde ons al dat tijd niet bestaat. Het is een door de mens bedacht concept, om ons voorstellingsvermogen te versimpelen. Volgens Einstein is tijd dus niet lineair. Er bestaat geen verleden, heden, toekomst. Alles vindt tegelijkertijd plaats.
Maar hoe zit het dan met die tijd. We worden wel steeds ouder, dat lijkt een lineair proces. Worden we ook ouder in onze geest? Of blijven we steeds jong van ziel en worden we alleen beperkt door ons ouder wordende lichaam?
Perspectief van de waarnemer
Onze waarneming van de werkelijkheid is afhankelijk van waar je bent en wat je doet. Dit geldt ook voor de waarneming van tijd. Volgens Einstein hangt de waarneming van tijd en ruimte af van het perspectief van de waarnemer.
Stel je voor dat jij stil staat en een auto met een snelheid van 5 km per uur jou voorbij rijdt. De snelheid van de auto is dan voor jou 5 km per uur. Maar stel nu dat jij 2,5 km per uur loopt. Wanneer dezelfde auto jou met dezelfde snelheid voorbij rijdt, is zijn snelheid voor jou 2,5 km per uur. In dit voorbeeld hangt de snelheid van de auto dus af van de snelheid waarmee jij je voortbeweegt.
Drukte en tijd
Wanneer je dit doortrekt, zou je ook kunnen beredeneren dat hoe druk je bent en hoe druk je je voelt, ook afhankelijk is van jouw kijk erop. Laten we ons dus met z’n allen eens wat minder druk maken. Alles wat je moet doen, moet dat ook echt? En van wie moet dat? Van jouzelf? Vanuit je cultuur? Of vanuit je opvoeding?
Oefening: neem de tijd
Neem alles waar je tijd aan kwijt bent eens onder de loep. Maak een overzichtje voor jezelf en bedenk of je die dingen ook echt moet doen. En of je het ook echt op dit moment moet doen, of dat het prima nog een weekje kan wachten. Zo word je je meer bewust van tijd, maar ook van je eigen overtuigingen over wat wel en niet moet of hoort. Dus neem de tijd om tijd te creëren.