Verbondenheid geeft het gevoel erbij te horen. Je voelt je gezien en gewaardeerd. Je kunt je verbonden voelen met bijvoorbeeld je familie, gezin, partner, vrienden of huisdier. Maar je kunt ook verbondenheid ervaren met een groter geheel, een grotere macht, de kosmos, God of wat voor naam we daar ook aan geven. Wanneer je voelt dat je deel uitmaakt van een groter geheel, handel je vaak met meer compassie naar anderen en naar jezelf.
Wat is verbondenheid nu eigenlijk?
Brené Brown geeft in haar boek “De kracht van kwetsbaarheid” de volgende definitie: “Verbondenheid is de energie die ontstaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen; wanneer ze zonder te oordelen en beoordeeld te worden kunnen geven en ontvangen.” Wat mij betreft een heldere uiteenzetting van wat verbondenheid is en wat er voor nodig is.
Met wie voel jij je verbonden? Zelf voel ik me sterk verbonden met mijn familie en een aantal vrienden. Verbondenheid komt voor mij wel van 2 kanten. Het vergt dat je je allebei kwetsbaar kunt opstellen en in alle openheid jezelf kunt laten zien. Ook ervaar ik verbondenheid met de cliënten in mijn praktijk. Ik vind het nog steeds mooi om te ervaren wat er gebeurt in een sfeer van openheid en vertrouwen.
Hoe kun jij meer verbondenheid in je leven ervaren?
Sta eens bewust stil om te voelen met wie jij je verbonden voelt. Maak een lijstje van de mensen, dieren, organisaties of groepen met wie jij je verbonden voelt. Ervaar eens hoe het voor jou is, om je met hen verbonden te voelen. Wat maakt dat je je zo verbonden voelt? Voel je je gezien? Kun je volledig jezelf bij hen zijn?
Sta open en oordeel niet over anderen. Je wilt graag dat anderen jou nemen zoals je bent, maar doe jij dat ook met anderen? Sta jij altijd zonder oordeel klaar voor anderen? Wanneer je meer open bent naar anderen en hen zonder oordeel tegemoet treedt, zal men jou ook steeds meer in alle openheid ontvangen. Ook roddelen valt hieronder, stop met roddelen en treedt de ander zonder oordeel tegemoet.
Wees authentiek. Wees gewoon jezelf. Wanneer jij gewoon jezelf bent, accepteren mensen je ook eerder als de persoon die jij bent. Wanneer je je niet langer aanpast aan de verwachtingen van anderen, ben je consequent in je gedrag. Anderen weten wat ze van je kunnen verwachten, wanneer je gewoon jezelf bent en die duidelijkheid stellen ze erg op prijs. Dus wees gewoon jezelf.
Luister naar de ander. Luister met een open houding naar anderen. Sta niet gelijk met oplossingen klaar en al zeker niet met oordelen. Luister gewoon naar het verhaal van de ander in alle openheid. Probeer niet de ander te onderbreken met een zelfde soort verhaal dat jij hebt meegemaakt. Laat de ander eerst even zijn verhaal afmaken. Wanneer hij of zij klaar is met vertellen, is het natuurlijk wel mooi wanneer je dan jouw ervaring over hetzelfde onderwerp kunt delen. Ook zo schep je een band. Je zult zien wat dit voor mooie gesprekken en verhalen oplevert.
Waardeer en erken de ander. Wanneer je anderen waardeert om wie zij zijn, zullen zij dat ook eerder bij jou doen. Wees blij met de verschillen tussen jullie en waardeer jullie eigenheid. De ander voelt zich geaccepteerd om wie hij is. Hierdoor schep je vertrouwen en openheid.
Verbondenheid maakt je gelukkig
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat verbondenheid je gelukkig maakt. Het is een soort opwaartse spiraal. Wanneer je je verbonden voelt, voel je je blijer en gelukkiger. Wanneer je je blijer en gelukkiger voelt, zijn andere mensen graag bij jou in de buurt. Dat schept weer verbondenheid en zo verder.
Zet dus zelf de eerste stappen naar meer verbondenheid, het maakt je gelukkiger. Laat ons weten met wie jij je verbonden voelt en waarom. Misschien brengt het anderen ook weer op ideeën.