Zelfdiscipline – wilskracht kun je leren

foto: Ollyy
Neem jij je ook vaak dingen voor en kom je er uiteindelijk niet toe om het te doen? Heb jij ook moeite met zelfdiscipline? Vind je het lastig om jezelf te motiveren? Dan ben je niet de enige. Maar goed nieuws voor iedereen die niet beschikt over een flinke dosis zelf zelfdiscipline: het is aan te leren.

Uit een onderzoek van onder andere Roy Baumeister van de Florida State University, blijkt dat je zelfdiscipline kunt trainen. Hij noemt wilskracht een soort mentale spier, die je dus kunt trainen.

Wilskracht geen onuitputtelijke bron

Uit het radijs-experiment van Baumeister en Tierney blijkt dat wilskracht niet onuitputtelijk is. Zij lieten een groep studenten een tijdje vasten en plaatsten hen hongerig in een zaal met twee schalen: eentje met heerlijke chocoladekoekjes en eentje met slechts radijsjes. De ene groep mag zoveel koekjes eten als ze willen, de andere groep krijgt op het hart gedrukt alleen de radijsjes te eten, waarbij het bakje met de koekjes wel binnen handbereik ligt. Daarna moeten ze ingewikkelde wiskunde opdrachten maken, die eigenlijk niet oplosbaar zijn. Welke groep geeft het eerste op? Juist, de groep die al een deel van zijn wilskracht heeft gebruikt bij het zich beheersen de koekjes niet te eten! Dit simpele experiment maakt duidelijk dat wilskracht geen oneindige bron is, maar een energie die je zuinig moet inzetten.

Gebruik wilskracht voor de belangrijke zaken

Wanneer je al je wilskracht al hebt aangewend voor kleine dagelijkse keuzes, heb je minder mentale energie over voor de belangrijke zaken. Je gaat enorm opzien tegen nieuwe taken en hebt geen power meer om jezelf te motiveren om nog even de kast op te ruimen of te gaan hardlopen.

Wat kun je doen om meer wilskracht over te houden?

  1. Ontwikkel gewoontes of automatismen die passen bij je doelen. Wanneer je veel gewoontes hebt, hoef je je beperkte hoeveelheid zelfdiscipline niet aan te spreken. Je kunt het beste een nieuwe gewoonte ontwikkelen door kleine veranderingen aan te brengen in je gedrag. Wanneer de verandering namelijk te groot is, zul je het minder goed vol houden. Dus pas je gedrag aan in kleine stapjes en erg belangrijk bij het creëren van een nieuwe gewoonte: houd vol! Het kost gemiddeld 6 tot 8 weken om een nieuwe gewoonte echt in je systeem te krijgen, dus houd vol.

  1. Maak vooraf een plan. Wanneer je een plan hebt, of je bijvoorbeeld van te voren voorneemt, als dit of dit gebeurt, dan doe ik zo of zo. Dan zul je het op het moment dat het voorvalt eerder doen. Wil je bijvoorbeeld op een feestje geen alcohol drinken, bedenk dan voordat je gaat, wat je zult doen als iemand je een drankje aanbiedt. Neem je voor dat je zegt, ja, lekker doe mij maar een jus d’orange. Wanneer je dan op het feestje bent, is het makkelijker om dit ook daadwerkelijk zo te doen.

  1. Stel langetermijndoelen. Langetermijndoelen zijn makkelijker te managen dan kortetermijndoelen. Zorg dus voor jezelf dat je je bijvoorbeeld voorneemt om over 3 maanden 3 kilometer hard te kunnen lopen. Doordat je je daarop richt, zul je sneller even de deur uitgaan om te trainen. Bovendien, wanneer je dat een keertje niet doet, is er ook geen man over boord en ga je gewoon een dag later rennen.

  1. Maak anderen deelgenoot van je doel. Wanneer je je familie, collega’s of vrienden op de hoogte brengt van je doel, zul je van hen morele support ontvangen. Ze zullen er rekening mee houden, wat het voor jou makkelijker maakt om je aan je voornemen te houden. Wanneer je je doel openbaar maakt, zul je merken dat je motivatie toeneemt.

Gebruik je zelfdiscipline met mate

Put je wilskracht dus niet uit met kleine beslissingen en keuzes. Stel langetermijndoelen, maak een plan en creëer meer gewoontes. Het helpt je om meer voor elkaar te krijgen, doordat je je wilskracht niet opgebruikt hebt.

Boeken over wilskracht:

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?