Zelfmassage, stimuleer je immuunsysteem

foto: Galileo30

Heb jij ook wel eens ervaren hoe belangrijk en fijn aanraking is? Aanraking is een eerste levensbehoefte. Door aanraking maak je het gelukshormoon endorfine aan. Endorfine zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit. Maar diezelfde endorfine draagt ook bij aan een betere werking van je immuunsysteem. Het bevordert de doorbloeding en zorgt voor een diepere ademhaling.

(Zelf)Massage voor een betere gezondheid

Massage en zelfmassage is belangrijk voor een goede gezondheid. Massage bevordert ontspanning en geeft meetbare veranderingen in het immuun- en endocriene systeem. Eén Zweedse massage verhoogt de productie van witte bloedcellen aanzienlijk. Witte bloedcellen zijn belangrijk om ziekten te bestrijden. Bij regelmatige massage zijn de gezondheidsvoordelen nog groter. Alle reden dus om in deze lastige tijden, zelf aan de slag te gaan met massage.

Stimuleer je immuunsysteem met zelfmassage

Naast het bevorderen van de aanmaak van endorfine en witte bloedcellen is massage ook belangrijk om je huid te stimuleren. Je huid functioneert als een eerste verdediging tegen ziekte. Ook ondersteunt je huid de aanmaak van vitamine D, een belangrijk element voor immuniteit. Kortom massage of zelfmassage werkt goed om je immuunsysteem een boost te geven.

Hieronder daarom een aantal manieren hoe je jezelf kunt masseren.

Zelfmassage techniek 1: Droog borstelen

Droog borstelen, in de ayurvedische geneeskunde bekend als Garshana, reinigt de huid, helpt onzuiverheden vrij te maken door de bloed- en lymfestroom te stimuleren en helpt, zoals elke massage, stress te verminderen.

  • Gebruik een zachte borstel met natuurlijke haren, of voor een zachtere peeling, katoenen of zijden handschoenen.
  • Ga met zachte, herhaalde bewegingen, omhoog van de voeten en handen en altijd naar het hart om de lymfedrainage te stimuleren.
  • Gebruik lange slagen op de lange botten van de benen en armen en op de rug.
  • Gebruik cirkelvormige bewegingen op de gewrichten, borst en buik.
  • Oefen niet te veel druk uit en wees voorzichtig op gevoelige gebieden – je huid moet slechts een beetje roze worden.

Een droog poetsbeurt duurt 5 tot 15 minuten. Voel zelf aan hoe lang voor jou prettig is. Het is handig om dit te doen voordat je gaat douchen, zodat je alle losgemaakte huidcellen en gifstoffen wegspoelt.

Zelfmassage techniek 2: Abhyanga

Abhyanga is een ayurvedische massagetechniek met warme oliën. Het verhoogt de bloedsomloop, stimuleert de lymfestroom, ondersteunt ontgifting, vermindert stress en bevordert een goede nachtrust. Amandel, kokos, saffloer, sesam, druivenpit en jojoba zijn allemaal geweldige oliën voor Abhyanga en kunnen alleen of in combinatie worden gebruikt. Je kunt uiteraard ook nog essentiële oliën toevoegen die de immuniteit versterken zoals bijvoorbeeld Teatree, zodat de massage nog meer effect heeft.

Een flessenwarmer voor baby’s werkt goed om olie in pomp- of knijpflessen te verwarmen, terwijl een mokwarmer perfect is voor keramische of metalen bekers. Heb je dit allemaal niet in huis, uiteraard kun je de massage ook met koude olie doen.

  • Abhyanga is een ritmische wrijvingsmassage.
  • Gebruik lange repetitieve bewegingen op lange botten – altijd naar het hart toe – en cirkelvormige bewegingen op gewrichten, buik, borst en gezicht.
  • Vergeet je hoofd en voeten niet.
  • Haast je niet om die olie van je huid te halen. Het is een goed idee om daarna 5 tot 15 minuten te rusten om de olie de tijd te geven om door te dringen.
  • Je kunt de olie langzaam en voorzichtig van je huid wrijven met een zachte, droge handdoek.
  • Of ga na de massage nog even lekker onder een warme douche.

Abhyanga kost meer tijd dan droog borstelen, maar het is de moeite waard om jezelf een of twee keer per week te trakteren.

Zelfmassage techniek 3: Acupressuur

Acupressuur is nauw verwant aan acupunctuur. Bij acupressuur geef je zachte druk op specifieke plekken langs de energiekanalen van het lichaam. Hierdoor kan het de energiestroom verbeteren, pijn verminderen en wordt het evenwicht hersteld door subtiele blokkades op te heffen. Het is fijn om deze punten gedurende de dag af en toe te stimuleren.

De 4 drukpunten die ik hieronder beschrijf versterken je immuunsysteem. Je kunt ze bij jezelf masseren of bij je geliefden. Ze werken goed bij griep (en hopelijk ook bij corona).

1. Drukpunt maag 36


Dit drukpunt is één van de meest gebruikte punten om onze algehele vitaliteit en immuniteit te versterken. Wanneer je dit punt masseert, helpt het om spijsverteringsklachten te verlichten. Ook helpt het om vermoeidheid te elimineren.

Locatie: Het punt zit aan de buitenkant van je scheenbeen, ongeveer een hand onder je knieschijf (net onder waar je een bot voelt uitsteken).

2. Drukpunt nier 27

Masseren van het drukpunt nier 27 versterkt de werking van het immuunsysteem door het ademhalingssysteem te versterken. Het helpt ook bij ademhalingsmoeilijkheden, astma, hoesten, angst en depressie.

Locatie: In de holte direct onder de uitsteeksels van het sleutelbeen.

3. Drukpunt dikke darm 5

Het masseren van dit punt brengt ons autonome zenuwstelsel in balans, waardoor ook de functie van de interne organen wordt beïnvloed. Het herstelt onze verlaagde immuunsysteemfunctie wanneer die is ontregelt door dagelijkse stress. Het punt staat ook bekend als het almachtige drukpunt vanwege het brede scala aan voordelen.

Locatie: Het bevindt zich op de plek waar onze wijsvinger- en duimvingerbotten op de achterkant van de hand kruisen, op beide handen.

4. Drukpunt dikke darm 11

Door het masseren van dit punt kalmeer je ontstekingen en versterk je het immuunsysteem. Het is ook effectief bij hoofdpijn, benauwdheid in de schouders en het afstemmen van het spijsverteringssysteem.

Locatie: In de elleboog, aan de bovenkant, waar de elleboogplooi eindigt. Je vindt het punt het makkelijkst wanneer je je arm buigt in een hoek van 90 graden, waar dan de elleboogplooi eindigt, bevindt zich D11.

Zelfmassage Bonus

Masseer beide kanten van de basis van elke vingernagel om je parasympathisch zenuwstelsel te activeren. Je parasympathische zenuwen kalmeren en verminderen de lichaamsspanning, terwijl het sympathische systeem ons lichaam voorbereidt op “vechten of vluchten”. Let op! Sla de ringvinger over, de ringvinger activeert sympathische zenuwen, dus vermijd het masseren van die vinger.

Hopelijk vind je door de zelfmassage ook wat rust in jezelf en helpt het je in deze vreemde tijd.

Boeken over zelfmassage:

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin