Beoefen compassie – het maakt je gelukkig

foto: Maria Uspenskaya

‘Als je wilt dat ánderen gelukkig zijn, beoefen dan compassie. Als je zélf gelukkig wilt zijn, beoefen dan compassie.’ ~ Dalai Lama ~

De Dalai Lama pleit al jaren voor meer compassie. Steeds meer wetenschappers doen nu ook onderzoek naar het effect van compassie.

Zo ook de Engelse psycholoog Paul Gilbert. Volgens Gilbert bestaat compassie eruit dat je in staat bent lijden en behoeftes van jezelf of anderen te herkennen en daar liefdevol, zorgzaam op te reageren.

Hij onderscheidt 3 soorten compassie:

  • Compassie voor jezelf
  • Compassie naar anderen
  • Compassie van anderen naar jezelf

Compassie stelt ons in staat om gevoelens en emoties te ervaren, maar ook het ontwikkelen van mildheid, rust en zorgzaamheid.

Zelfcompassie

Zelfcompassie gaat verder dan alleen aardig zijn voor jezelf. Het gaat er ook om jezelf met mildheid te kunnen bekijken en je menselijkheid erkennen. Meer over zelfcompassie vind je in het artikel: Lief zijn voor jezelf.

Compassie naar anderen

Wanneer je met compassie op anderen kunt reageren, reageer je niet alleen empathisch, maar je hebt ook de sterke behoefte om het lijden van de ander te verlichten. Je wilt de ander graag helpen zich beter te voelen. Daardoor werkt compassie 2 kanten op. Je wordt er zelf blij van dat je een ander kunt helpen, iemands pijn kunt verlichten. Wanneer je dus met compassie reageert, voel je jezelf ook gelukkiger.

Er is niet eens heel veel voor nodig, vaak is het invoelend reageren en een luisterend oor bieden al voldoende. Iemand anders voelt zich dan gezien in wie hij of zij in wezen is en wat hij doormaakt.

Compassie van anderen naar jezelf

Ook het ervaren van compassie van iemand anders naar jezelf, draagt bij aan je welzijn. Wanneer iemand je begrijpt en zorgzaam reageert, voel je je gelijk een stuk beter.

Fysiek effect compassie

Uit recent onderzoek van Barbara Fredrickson blijkt dat je compassie kunt trainen. Zij heeft een aantal proefpersonen 6 weken lang 3 a 4 keer per week de Loving Kindness meditatie laten doen. De andere groep deed in plaats van de Loving Kindness meditatie een Mindfulness meditatie. Beide groepen bleken er baat bij te hebben, maar in de bloedcellen van de loving kindness groep werd een verlaging van de expressie van ontstekingsbevorderende genen en een verhoogde expressie van antivirale genen gevonden. Deze verschuiving zou in theorie mensen behoeden van chronische ziekten zoals artritis en hartziekten en behulpzaam zijn bij de afweer van verkoudheid en griep.

Het beoefenen van compassie zou je dus zelfs fysiek sterker kunnen maken.

Loving kindness meditatie

Hierbij de link naar een door Kristin Neff ingesproken Loving Kindness Meditation (in het Engels).

Boeken over compassie:

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin