Wereldwijd scoren moderne landen als Noorwegen, Zweden en Zwitserland traditioneel hoog op lijstjes met de beste landen om in te leven. In deze lijsten valt Bhutan op. Bhutan is relatief arm en onderontwikkeld. Toch zijn de bewoners van het Aziatische land één van de gelukkigste volkeren ter wereld.
Wat maakt de Bhutanezen zo gelukkig? Wat kunnen wij daarvan leren?
Bruto Nationaal Geluk
In Bhutan hebben ze een maatstaf gecreëerd om het geluk van de bevolking te meten. Het zogenaamde: Bruto Nationaal Geluk (BNG). De overheid bestuurt het land aan de hand van dit Bruto Nationaal Geluk. Dit BNG bestaat uit 9 dimensies:
- Psychologisch welzijn
- Gezondheid
- Educatie
- Cultuur
- Tijdsbesteding
- Goed bestuur
- Gemeenschapsvitaliteit
- Levensstandaard
- Ecologische vitaliteit & veerkracht
Volgens hen is je gelukkig voelen dus niet alleen afhankelijk van je levensstandaard en of je toegang hebt tot onderwijs, maar ook van je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Naast deze vrij logische pijlers, houden zij ook rekening met duurzaamheid. Ze doen dit met de dimensie Ecologische vitaliteit & veerkracht. Mensen zijn dus gelukkig wanneer ook de natuur in harmonie is.
Laten we nu iedere dimensie eens afzonderlijk bekijken. Hoe zijn deze pijlers op dit moment in jouw leven en wat zou je er zelf nog aan kunnen veranderen?
Psychologisch welzijn
Onder psychologisch welzijn bekijken ze in Bhutan onder andere hoe tevreden je bent, of je overwegend positieve gevoelens hebt of juist meer negatieve gevoelens. Hoe is dat voor jou?
Oefening hoe tevreden ben jij?
Misschien kun je een lijstje maken van alles in je leven waar je blij mee bent. Maak vervolgens ook een lijstje met de dingen in je leven die je graag anders zou zien. Welke lijst is langer?
Pak vervolgens 3 items van de lijst van de dingen die je graag anders zou willen zien. Wat zou je er zelf aan kunnen doen om daar verandering in te brengen? Soms heb je geen invloed op de dingen die je graag zou willen veranderen, in dat geval is het belangrijk dat je leert accepteren dat het zo is.
Franciscus van Assisi zei ooit: “Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien”
Gezondheid
Hieronder valt niet alleen je fysieke gezondheid, maar ook je geestelijke gezondheid. In Bhutan wordt gezondheid meer holistisch bekeken. Hoe is het met jouw gezondheid gesteld? Beweeg je voldoende? Zorg je voor voldoende ontspanning? Mediteer je of doe je misschien aan mindfulness of yoga? Eet je gezond?
Oefening: gezondheid
- Wat zou jij nog kunnen verbeteren aan je gezondheid?
- Maak een lijstje van de dingen die je nog zou kunnen verbeteren.
- Pak er vervolgens 1 item uit en ga dat gewoon doen.
- Weet dat het tijd kost om er een gewoonte van te maken.
- Ga gewoon stug door. Ook wanneer je je een keertje niet aan je voornemen houdt, pak het de volgende dag gewoon weer op. Om een nieuwe gewoonte te creëren, heb je tijd en doorzettingsvermogen nodig.
Educatie
Van nieuwe dingen leren, krijg je energie. In de Bruto Nationaal Geluk-index gaat educatie ook over de beschikbaarheid van onderwijs en het delen van kennis. Wat zou jij nog willen leren?
Cultuur
Deze dimensie is bedoeld om het culturele erfgoed te bewaken. Het gaat over de beheersing van de plaatselijk taal en cultuur. Maar ook over artistieke vaardigheden. Ben jij graag creatief bezig? Hoeveel tijd besteed jij aan cultuur? Ga jij graag naar een museum of expositie? Of misschien wil je zelf wel graag exposeren. Wat zou jij nog kunnen veranderen op het culturele vlak?
Tijdsbesteding
Bij tijdsbesteding gaat het voornamelijk over een goede Work Life Balance. Hoeveel tijd besteed jij aan je werk, hoeveel tijd slaap je. Is dit bij jou een beetje in evenwicht of zou je hier graag iets in willen veranderen in jouw leven. Wat zou je kunnen doen om meer tijd over te houden voor de dingen die jij belangrijk vindt? Luister jij goed naar je innerlijke stem? Geef jij altijd goed je grenzen aan? Hoe zorg je voor meer balans? Lees ook eens het artikel: Balans in je leven.
Goed bestuur
In Bhutan toetst de overheid de beslissingen die ze neemt, aan de bijdrage die het levert aan het geluk van de bevolking. Wanneer we dat allemaal zouden doen, denk ik dat we een mooiere samenleving krijgen. Bedenk dus bij iedere beslissing die je neemt of het ook bijdraagt aan het geluk van andere mensen.
Gemeenschapsvitaliteit
Hier gaat het over relaties en veiligheid. Investeer jij in de relaties die je hebt? Wat zou je nog anders kunnen doen op het vlak van relaties? Wil je meer tijd vrij maken voor je gezin of voor je partner? Vaker je oudere buurman of buurvrouw helpen? Wat kun jij doen en bijdragen voor de gemeenschap?
Levensstandaard
Uiteraard is ook je levensstandaard van invloed op je geluksbeleving. Echter wanneer je in je basis behoeften van huisvesting, voldoende eten en middelen om van te leven bent voorzien, draagt meer geld niet bij aan extra geluk. Sterker nog, meer bezittingen leidt vaak tot extra zorgen.
Hoe is jouw levensstandaard op dit moment? Zou je ook met wat minder geld kunnen leven? Hou je dan wellicht meer tijd over voor de dingen waar jij blij van wordt? Voor je gezin of vrije tijdsbesteding, of misschien voor dat ene ding wat je graag nog wil leren? Of misschien ervaar je op dit moment juist dat je geld tekort komt. Wat zou je eraan kunnen doen om meer geld te verdienen? Of misschien wel minder uit te geven, zodat inkomsten en uitgaven in balans komen. Wat kun jij nog veranderen op het vlak van je levensstandaard?
Ecologische vitaliteit & veerkracht
Voor het geluk op langere termijn niet alleen van jou, maar ook voor de generaties na jou, is het belangrijk dat er ook naar de natuur gekeken wordt. In Bhutan gaan ze uit van het boeddhistische principe van streven naar verlichting ten behoeve van alle levende wezens. Uiteindelijk maken wij als mensen onderdeel uit van een kwetsbaar ecosysteem. Wat kan jij nog bijdragen aan het bevorderen van een duurzame samenleving? Kun jij nog beter je afval scheiden? Of minder spuitbussen gebruiken? Zuiniger omgaan met energie? Wat kun jij nog doen op dit punt?
Zoals je inmiddels misschien gemerkt hebt, is geluk dus van een heleboel factoren afhankelijk. Het systeem in Bhutan is slechts één van de mogelijke ingangen om jouw persoonlijke geluk te benaderen. Meer lezen over geluk? Bekijk hier andere artikelen over geluk.