Gelukkig zijn – geluk volgens Bhutan

foto: spiber.de

Wereldwijd scoren moderne landen als Noorwegen, Zweden en Zwitserland traditioneel hoog op lijstjes met de beste landen om in te leven. In deze lijsten valt Bhutan op. Bhutan is relatief arm en onderontwikkeld. Toch zijn de bewoners van het Aziatische land één van de gelukkigste volkeren ter wereld.

Wat maakt de Bhutanezen zo gelukkig? Wat kunnen wij daarvan leren?

Bruto Nationaal Geluk

In Bhutan hebben ze een maatstaf gecreëerd om het geluk van de bevolking te meten. Het zogenaamde: Bruto Nationaal Geluk (BNG). De overheid bestuurt het land aan de hand van dit Bruto Nationaal Geluk. Dit BNG bestaat uit 9 dimensies:

 • Psychologisch welzijn
 • Gezondheid
 • Educatie
 • Cultuur
 • Tijdsbesteding
 • Goed bestuur
 • Gemeenschapsvitaliteit
 • Levensstandaard
 • Ecologische vitaliteit & veerkracht

Volgens hen is je gelukkig voelen dus niet alleen afhankelijk van je levensstandaard en of je toegang hebt tot onderwijs, maar ook van je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Naast deze vrij logische pijlers, houden zij ook rekening met duurzaamheid. Ze doen dit met de dimensie Ecologische vitaliteit & veerkracht. Mensen zijn dus gelukkig wanneer ook de natuur in harmonie is.

Laten we nu iedere dimensie eens afzonderlijk bekijken. Hoe zijn deze pijlers op dit moment in jouw leven en wat zou je er zelf nog aan kunnen veranderen?

Psychologisch welzijn

Onder psychologisch welzijn bekijken ze in Bhutan onder andere hoe tevreden je bent, of je overwegend positieve gevoelens hebt of juist meer negatieve gevoelens. Hoe is dat voor jou?

Oefening hoe tevreden ben jij?

Misschien kun je een lijstje maken van alles in je leven waar je blij mee bent. Maak vervolgens ook een lijstje met de dingen in je leven die je graag anders zou zien. Welke lijst is langer?

Pak vervolgens 3 items van de lijst van de dingen die je graag anders zou willen zien. Wat zou je er zelf aan kunnen doen om daar verandering in te brengen? Soms heb je geen invloed op de dingen die je graag zou willen veranderen, in dat geval is het belangrijk dat je leert accepteren dat het zo is.

Franciscus van Assisi zei ooit: “Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien”

Gezondheid

Hieronder valt niet alleen je fysieke gezondheid, maar ook je geestelijke gezondheid. In Bhutan wordt gezondheid meer holistisch bekeken. Hoe is het met jouw gezondheid gesteld? Beweeg je voldoende? Zorg je voor voldoende ontspanning? Mediteer je of doe je misschien aan mindfulness of yoga? Eet je gezond?

Oefening: gezondheid

 • Wat zou jij nog kunnen verbeteren aan je gezondheid?
 • Maak een lijstje van de dingen die je nog zou kunnen verbeteren.
 • Pak er vervolgens 1 item uit en ga dat gewoon doen.
 • Weet dat het tijd kost om er een gewoonte van te maken.
 • Ga gewoon stug door. Ook wanneer je je een keertje niet aan je voornemen houdt, pak het de volgende dag gewoon weer op. Om een nieuwe gewoonte te creëren, heb je tijd en doorzettingsvermogen nodig.

Educatie

Van nieuwe dingen leren, krijg je energie. In de Bruto Nationaal Geluk-index gaat educatie ook over de beschikbaarheid van onderwijs en het delen van kennis. Wat zou jij nog willen leren?

Cultuur

Deze dimensie is bedoeld om het culturele erfgoed te bewaken. Het gaat over de beheersing van de plaatselijk taal en cultuur. Maar ook over artistieke vaardigheden. Ben jij graag creatief bezig? Hoeveel tijd besteed jij aan cultuur? Ga jij graag naar een museum of expositie? Of misschien wil je zelf wel graag exposeren. Wat zou jij nog kunnen veranderen op het culturele vlak?

Tijdsbesteding

Bij tijdsbesteding gaat het voornamelijk over een goede Work Life Balance. Hoeveel tijd besteed jij aan je werk, hoeveel tijd slaap je. Is dit bij jou een beetje in evenwicht of zou je hier graag iets in willen veranderen in jouw leven. Wat zou je kunnen doen om meer tijd over te houden voor de dingen die jij belangrijk vindt? Luister jij goed naar je innerlijke stem? Geef jij altijd goed je grenzen aan? Hoe zorg je voor meer balans? Lees ook eens het artikel: Balans in je leven.

Goed bestuur

In Bhutan toetst de overheid de beslissingen die ze neemt, aan de bijdrage die het levert aan het geluk van de bevolking. Wanneer we dat allemaal zouden doen, denk ik dat we een mooiere samenleving krijgen. Bedenk dus bij iedere beslissing die je neemt of het ook bijdraagt aan het geluk van andere mensen.

Gemeenschapsvitaliteit

Hier gaat het over relaties en veiligheid. Investeer jij in de relaties die je hebt? Wat zou je nog anders kunnen doen op het vlak van relaties? Wil je meer tijd vrij maken voor je gezin of voor je partner? Vaker je oudere buurman of buurvrouw helpen? Wat kun jij doen en bijdragen voor de gemeenschap?

Levensstandaard

Uiteraard is ook je levensstandaard van invloed op je geluksbeleving. Echter wanneer je in je basis behoeften van huisvesting, voldoende eten en middelen om van te leven bent voorzien, draagt meer geld niet bij aan extra geluk. Sterker nog, meer bezittingen leidt vaak tot extra zorgen.

Hoe is jouw levensstandaard op dit moment? Zou je ook met wat minder geld kunnen leven? Hou je dan wellicht meer tijd over voor de dingen waar jij blij van wordt? Voor je gezin of vrije tijdsbesteding, of misschien voor dat ene ding wat je graag nog wil leren? Of misschien ervaar je op dit moment juist dat je geld tekort komt. Wat zou je eraan kunnen doen om meer geld te verdienen? Of misschien wel minder uit te geven, zodat inkomsten en uitgaven in balans komen. Wat kun jij nog veranderen op het vlak van je levensstandaard?

Ecologische vitaliteit & veerkracht

Voor het geluk op langere termijn niet alleen van jou, maar ook voor de generaties na jou, is het belangrijk dat er ook naar de natuur gekeken wordt. In Bhutan gaan ze uit van het boeddhistische principe van streven naar verlichting ten behoeve van alle levende wezens. Uiteindelijk maken wij als mensen onderdeel uit van een kwetsbaar ecosysteem. Wat kan jij nog bijdragen aan het bevorderen van een duurzame samenleving? Kun jij nog beter je afval scheiden? Of minder spuitbussen gebruiken? Zuiniger omgaan met energie? Wat kun jij nog doen op dit punt?

Zoals je inmiddels misschien gemerkt hebt, is geluk dus van een heleboel factoren afhankelijk. Het systeem in Bhutan is slechts één van de mogelijke ingangen om jouw persoonlijke geluk te benaderen. Meer lezen over geluk? Bekijk hier andere artikelen over geluk.

Boeken over geluk:

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?