Lekker slapen – 8 tips om uitgerust wakker te worden

foto: funny-pictures.picphotos.net

Goed slapen is erg bepalend voor hoe fit je je voelt. Tijdens je slaap verwerk je de dingen die je hebt meegemaakt en je bouwt nieuwe energie op voor de volgende dag. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren, je meer alert bent en je geheugen beter werkt. Je hebt meer veerkracht voor de eventuele problemen die je tegenkomt en je bent productiever.

8 tips om lekker te slapen

Wil jij ook goed slapen en uitgerust wakker worden? Volg dan de volgende tips:

  1. Regelmaat. Ga iedere dag rond dezelfde tijd naar bed en sta iedere dag op ongeveer hetzelfde tijdstip op. Je lichaam went eraan en bereidt zich dan iedere dag rond dat tijdstip voor om te slapen.

  2. Zonlicht in de ochtend. Blijf niet in bed liggen luieren. Ga ’s ochtends gelijk naar buiten het zonlicht in. Je biologische klok weet dan dat het tijd is om wakker te worden. Dit zelfde mechanisme zorgt er voor dat je lichaam zo’n 14 tot 16 uur later weet dat het tijd is om te gaan slapen.

  3. Dim het licht. Zorg voor minder licht een uur voordat je gaat slapen. Steek een paar kaarsen aan of een olielamp. Je lichaam denkt dat het schemert en begint melatonine aan te maken. Dit hormoon zorgt voor een slaperig gevoel en helpt je om in slaap te vallen.

  4. Koele slaapkamer. Je lichaam heeft het nodig om af te koelen, zodat het in slaap kan vallen. Een koele slaapkamer is ook belangrijk om wanneer je slaapt door te kunnen slapen.

  5. Zuurstof. Misschien een open deur, maar ook tijdens je slaap heb je frisse lucht nodig met voldoende zuurstof. Zet je slaapkamerraam een stukje open of zorg op een andere manier voor goede ventilatie.

  6. Vermijd alcohol en cafeïne. Door alcohol slaap je minder diep en je slaap is onrustiger. Je rust minder uit tijdens je slaap. Vaak word je na een paar uur nadat je naar bed bent gegaan weer wakker. Cafeïne houdt je alert, je valt minder makkelijk in slaap. Cafeïne zit niet alleen in koffie. Ook in zwarte en groene thee en chocolade zit cafeïne. Dus rustig aan met de alcohol, koffie en chocolade.

  7. Bedritueel. Probeer iedere dag voor je naar bed gaat, te zorgen voor ontspanning en de dingen van de dag los te laten. Je valt hierdoor gemakkelijker in slaap en slaapt dieper. Een rustgevend slaapritueel zendt een signaal naar je hersenen dat het tijd is om te ontspannen en los te laten. Steek bijvoorbeeld een uur voordat je naar bed gaat een kaarsje aan. Maak een kopje kamillethee voor jezelf en laat in gedachten de gebeurtenissen van die dag passeren.

  8. Vermijd blauw licht. Telefoons, televisies en alle andere beeldschermen geven een blauw licht af. Dit blauwe licht zorgt ervoor dat er minder melatonine wordt aangemaakt door je lichaam. Melatonine is het hormoon dat er voor zorgt dat je inslaapt en kunt doorslapen. Vermijd dus alle beeldschermen ongeveer een uur voor je gaat slapen.

Welterusten vast. Slaap lekker vannacht!

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin