Go with the flow – 5 tips voor leven in overgave

foto: EpicStockMedia

Leven in overgave, go with the flow of hoe we het ook willen noemen. Het is een manier van leven waarin je de dingen neemt zoals ze op je pad komen. Het is een prettige, ontspannen manier van leven, maar niet altijd gemakkelijk. Kun jij alles wat op je pad komt, accepteren zoals het is? Leven in overgave maakt je flexibel en veerkrachtig. Go with the flow. Zijn met wat is. Hoe doe je dat?

Zijn met wat is

Zelf leef ik graag volgens het principe “zijn met wat is”; liefdevol de uitdagingen en mooie ervaringen accepteren die op je pad komen. Deze week werd ik echter op de proef gesteld, de harde schijf van mijn laptop crashte en mijn auto hield ermee op.  Op zulke momenten vind ik het ook lastig om te accepteren dat het niet allemaal gaat zoals ik graag zou willen. Door te accepteren dat je er niets aan kunt veranderen en in het tempo mee te gaan, creëer je voor jezelf rust in de chaos. Tuurlijk probeer ik nog zoveel mogelijk te regelen om alles op te lossen en nog een beetje controle te houden, maar ik kan me gelukkig ook overgeven aan het moment.

5 tips voor leven in overgave

Hoe geef je je nu over aan de golven van het leven? Hier een aantal tips:

  1. Accepteer dat je niet over alles de controle hebt. Realiseer je dat je niet alles in het leven in de hand hebt. Probeer de controle los te laten en te accepteren dat het niet altijd gaat zoals jij zou willen. Wanneer je je dat realiseert, zul je minder snel gefrustreerd raken wanneer het niet gaat zoals jij wilt.

  2. Wees dankbaar. Wees dankbaar voor alles wat wel zo gaat als jij het wilt en voor alles wat je wel hebt. Sta daar even bij stil. In het geval van mijn laptop, was ik erg dankbaar dat ik 5 weken geleden nog een back-up had gemaakt, waardoor ik niet alles kwijt was. Ook was ik erg blij met de hulp die ik kreeg van verschillende mensen. Het is fijn te ervaren dat er mensen zijn die voor je klaar staan als het nodig is.

  3. Geniet van wat er wel is. Soms geeft het leven je niet wat je wilt, maar komen er daardoor wel andere mooie dingen op je pad. Door de crash van mijn laptop kon ik een hele dag niet werken en was ik gedwongen tot het nemen van rust. Ik heb heerlijk op de bank gezeten met een kopje thee en de laatste aflevering van “Boer zoekt vrouw” gekeken.

  4. Lach om wat er gebeurt. Probeer te lachen om wat er gebeurt. Je kunt denken waarom overkomt mij dit nu weer, maar je kunt ook lachen om wat het leven je nu weer toewerpt. Lachen helpt je om te relativeren.

  5. Haal adem. Wanneer de dingen niet gaan zoals jij gepland had, haal dan diep adem. Door bewust te blijven ademen, schiet je niet in de stress reactie. Het helpt je om kalm te blijven en mee te gaan in de beweging van het leven.

Zoals Thich Nhat Hanh zei: “Lach, adem en ga langzaam”.

Verander de manier waarop je naar iets kijkt

Je hebt dan misschien geen controle over alles wat er in je leven gebeurt, waar je wel controle over hebt, is de manier waarop je naar een situatie kijkt. Jij bepaalt of je boos of gefrustreerd wordt, wanneer het niet gaat zoals je had gehoopt. Jij bepaalt dus ook of je kunt meeveren en de situatie kunt accepteren zoals hij is. Verander je blik en stel je open voor wat is.

Wat heb jij nodig om mee te kunnen deinzen op de beweging van het leven? Heb jij nog andere tips om gemakkelijker in het leven te staan en te accepteren wat er op je pad komt? Laat het ons hieronder weten.

Boeken over go with the flow:

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin