Bos- of strandwandeling – het positieve effect van de natuur

foto: KieferPix

Maak jij regelmatig een lekkere bos- of strandwandeling? Nieuw onderzoek wijst uit dat het heel goed voor je is. Niet alleen de fysieke inspanning is goed voor je, maar de natuur heeft ook positieve effecten op je geestelijke gezondheid. Zo blijkt een wandeling van 50 minuten in de natuur al te zorgen voor minder angstige gevoelens, minder piekeren en een betere concentratie.

Onderzoek naar wandelen in de natuur

Een onderzoeksteam van Stanford University onderzocht 2 groepen mensen. De ene groep maakte een wandeling in de stad en de andere groep in de natuur. Beide groepen deden voor en na de wandeling een test om hun gevoelens en vaardigheden te bepalen. De groep die in de natuur had gewandeld, voelde zich na de wandeling positiever, zorgelozer en minder angstig. Bij de groep die in de stad had gewandeld was geen opmerkelijk verschil in de score te meten na de wandeling.

Positieve effecten van de natuur

Hier nog even een opsomming van de positieve effecten uit het onderzoek:

  • Minder angstige gevoelens
  • Minder piekergedachten
  • Betere concentratie
  • Beter werkend geheugen

Dus trek erop uit. Ga de natuur in. Het is goed voor je. Zelf denk ik dat je, door in de natuur te zijn, gaat resoneren met de energetische trilling van de natuur. Daardoor wordt je rustiger en kom je meer bij wie je in wezen bent. Nu nog een onderzoeker vinden die dat wil meten :-D.

Wil je het hele onderzoek lezen? Dan vind je hier de publicatie.

Afbeeldingen van natuur

Uit een ander onderzoek blijkt dat ook het kijken naar natuurfoto’s dezelfde positieve effecten geeft als het in de natuur zijn.  Bij het daadwerkelijk in de natuur zijn, is het effect wel sterker. Heb je geen mogelijkheid om vaak de natuur in te gaan, omring je dan met natuurfoto’s en wordt zo blijer en rustiger. Tegenwoordig heb je ook heel mooi fotobehang, zo kun je levensgroot de natuur in je kamer brengen.

Wandelroutes bij jou in de buurt

Wil je zelf de positieve effecten van de natuur ervaren? Maak dan een boswandeling bij jou in de buurt. Op de website Frankwandelt.nl vind je vele mooie wandelroutes overzichtelijk per provincie gesorteerd.

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin