Dans jezelf gezond – het positieve effect van dansen

foto: Darren Baker
Vind jij het ook zo fijn om je helemaal te laten gaan op het ritme van je favoriete muziek? Wanneer je danst, voel je je vrij. Je laat je meevoeren op de klanken en je lichaam gaat bijna vanzelf bewegen. Door te dansen zakt je aandacht naar je bekkengebied. Je wordt soepel in je heupen en komt meer in contact met wie jij in wezen bent.

Vrouwelijke sport

Je lichaam beweegt op de muziek en je voeten stampen ritmisch op de grond. Het dansen zorgt voor een stevigere gronding. Daarnaast maak je natuurlijk door het bewegen ook endorfine aan. De prethormoon. Dansen wordt ook wel eens de enige vrouwelijk sport genoemd. Geen competitie, gewoon lekker vrij bewegen, je laten meevoeren op de melodie en het ritme.

Wanneer je helemaal vrij kunt dansen, waarbij het je niet uitmaakt hoe het eruit ziet, dan heelt het je lichaam en geest.

De positieve effecten van dansen

Dat dansen vergelijkbaar is met sporten is al wel langer bekend. Dansen verlaagt je stress niveau en het zorgt voor aanmaak van serotonine (1 van de gelukshormonen). Hierdoor voel je je gelijk een stuk lekkerder.

Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat dansen ook goed is voor je brein. Het blijkt dat dansen het risico op dementie aanzienlijk vermindert. Waarschijnlijk komt dit doordat je door te dansen, nieuwe verbindingen in je hersenen aanmaakt. Hierdoor heb je als danser meer verbindingen dan de gemiddelde mens en blijft je brein flexibeler.

Genoeg redenen dus om lekker met de beentjes van de vloer te gaan.

Verschillende soorten dans

Er bestaan natuurlijk heel veel verschillende soorten dans, maar de 5 ritmes en biodanza vind ik zelf erg prettig.

5 ritmes

De 5 ritmes is een soort bewegingsmeditatie die ontwikkeld is door Gabriëlle Roth. Je danst op de 5 verschillende ritmes waarbij het tempo steeds anders is. Vloeiend, staccato, chaos, lyrisch en sitl, deze ritmes samen vormen een golfbeweging die helend werkt voor je lichaam en geest. Je wordt uitgenodigd in beweging te komen en te luisteren naar je lichaam, waarbij je je natuurlijke expressie tot uiting brengt.

Biodanza

Biodanza is in Chili ontstaan, het is een combinatie van muziek, beweging en emotie. Je vertaalt je emoties in bewegingen en daardoor voel je je fit en ervaar je meer plezier in het leven. Tijdens de Biodanza wordt je aangemoedigd je creatieve vermogens aan te spreken, je gevoelens van liefde en respect te uiten en te beseffen dat je niet alleen in het leven staat.

Uiteindelijk maakt het natuurlijk niet uit wat voor danstype je kiest. Kies een dans die bij jou past en ga lekker bewegen.

Boeken over dans:

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin