Grenzen stellen – hoe zeg je Nee

foto: Nico Richie
Kun jij goed Nee zeggen en grenzen stellen? Of ga je vaak mee in wat anderen van je vragen? Veel mensen vinden het lastig om Nee te zeggen en voor zichzelf te kiezen. Je wilt toch graag leuk gevonden worden en erbij horen, waardoor je regelmatig Ja zegt tegen iets waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Begrijp me niet verkeerd, het is ook wel eens goed om ja te zeggen tegen iets waar je geen zin in hebt, gewoon om de ander te helpen of vanuit een compromis.
 
Toch is Nee zeggen in de huidige drukke tijd, wel fijn om te leren. Iedereen is steeds drukker en er wordt steeds meer van je verwacht. Daarom wordt het steeds belangrijker dat je gaat voelen en handelen naar wat er bij jou past.
 

Voelen wat bij jou past

Vaak ben je zo druk, dat je er niet bewust bij stil staat of iets wel of niet bij je past. Of je het doet vanuit innerlijke motivatie, of omdat iemand anders het graag wil. Hieronder een oefening om even bewust te voelen wat jij nu eigenlijk wilt.
 

Oefening:

Ga gemakkelijk zitten. Zet je voeten op de grond en sluit je ogen. Denk aan iets wat je wilt gaan doen.  Stel je voor dat je dat aan het doen bent. Hoe voelt het? Wordt je er blij van? Of onrustig? Waar voel je het in je lichaam? Open nu je ogen en strek je even uit. Wanneer je onrustig wordt van hetgeen je wilt gaan doen, past het waarschijnlijk niet bij je. Bedenk dan of je het alsnog wilt doen, bijvoorbeeld vanwege je carrière, of omdat je graag iemand anders ermee wilt helpen. Doe deze oefening regelmatig. Vraag je gewoon af en toe af of de dingen die je doet wel bij jou passen. Je gaat hierdoor meer leven vanuit je hart. Past het niet bij je en wil je het echt niet doen, leer dan Nee zeggen.

Leer Nee zeggen

Het blijft lastig om Nee te zeggen, vaak omdat je het niet gewend bent of omdat je aardig gevonden wilt worden. Je zegt daardoor vaak automatisch overal ja tegen. Hier een aantal tips die je misschien helpen om makkelijker Nee te zeggen.

  1. Je bent geen uitleg verschuldigd.
    Het kost veel mensen moeite om Nee te zeggen. Soms zeg je wel Nee, maar voel je je verplicht om gelijk een hele uitleg erbij te geven. Met deze uitleg geef je de ander weer een ingang om jouw Nee onderuit te halen. Bedenk dus, dat wanneer je Nee zegt, je geen uitleg verschuldigd bent.
  2. Zeg Nee vanuit contact met jezelf en de ander.
    Voel in jezelf hoe het is om Nee te zeggen. Houdt 80% van je aandacht bij jezelf, zodat je blijft voelen hoe het voor jou is om Nee te zeggen. Maak echter ook contact met de ander. Wanneer je in verbinding met de ander bent, voelt het voor degene waar je Nee tegen zegt, minder hard. Hij of zij voelt zich gezien en daardoor ontstaat er bij de ander meer begrip voor jou. Hierdoor wordt jouw Nee eerder geaccepteerd door de ander.
  3. Hoe hard is jouw Nee.
    Bedenk ook voor jezelf hoe hard jouw Nee is. Wil je het absoluut niet, of kan het met een paar kleine aanpassingen ook nog een Ja worden. Is het geen harde Nee, sta dan ook open voor aanpassingen en suggesties om er toch nog een Ja van te maken.

Vaak is het makkelijker om eerst te oefenen met Nee zeggen tegen mensen in je naaste omgeving. Je weet en voelt dat zij je toch wel accepteren zoals je bent. Dat maakt het makkelijker om Nee te zeggen. Wanneer je je dan comfortabel genoeg voelt, kun je het uitbreiden naar andere mensen.

Boeken over grenzen stellen:

 
is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin