Rustmomenten – lees het stappenplan

foto: Innerlijke focus
Rust is belangrijk voor je lichaam en geest. Wanneer je even niet in de hoogste versnelling doorgaat, maar echt even een pauze neemt en ontspannen bent, op dat moment geef je je lichaam tijd om te herstellen. Je immuunsysteem kan dan aan de slag.

Werking van stress

Wanneer je gestresst bent, maakt je lichaam adrenaline en cortisol aan. Deze hormonen zorgen ervoor dat je een topprestatie kunt leveren. Je ademhaling gaat sneller en je bent in staat om direct te reageren op wat er in je omgeving gebeurt. Je lichaam helpt je om alert te zijn.

Voldoende rustmomenten

Zolang je voldoende afwisseling hebt tussen stress- en rustmomenten, blijf je gezond en in balans. Wanneer de balans echter verstoord raakt, kan je immuunsysteem onvoldoende zijn werk doen. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig pauze- en rustmomenten in je leven inlast. Ga lekker op vakantie, maar zorg ook voor kleinere momenten. Even met een lekker kopje thee op de bank, zet het geluid van je telefoon uit en geniet van het moment.

Belang van rust voor je geest

Tijdens rust geven we ook de geest de tijd om alle indrukken die het heeft gekregen te verwerken en een plaatsje te geven. Ook daarom is het regelmatig pakken van een korte break belangrijk.

Stappenplan voor rust in je leven:

  1. Plan een momentje voor jezelf in. Zet gewoon ergens een kruis in je agenda. Dat is speciale tijd die je voor jezelf reserveert.

  1. Geniet van de dingen waar je mee bezig bent Doe dingen waar jij blij van wordt: een wandeling in het bos, lekker op de bank met een stukje chocolade, een mooie film kijken, een heerlijke maaltijd koken. Kortom iets waar jij van kunt genieten.

  1. Voel wat het rustmoment met je lichaam en geest doet Neem even de tijd om te ervaren wat dat moment voor jezelf, het genieten van iets wat jij leuk vindt, met je doet. Voel in je lichaam wat er gebeurt.

  1. Roep af en toe datzelfde gevoel weer op. Ga wanneer je druk en onrustig bent in gedachten even terug naar dat gevoel van rust en genieten. Visualiseer dat je weer dat fijne ding aan het doen bent. Het geeft je op dat moment gelijk een klein beetje instant-rust.

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?