De energie van creativiteit

foto: BortN66

Creativiteit wordt vaak gelinkt aan schilderen, beeldhouwen, muziek en andere soortgelijke bezigheden. Wanneer je geen talent hebt op één van deze gebieden, denk je misschien dat je niet creatief bent. Niets is echter minder waar. We zijn allemaal creatieve wezens. Creativiteit stroomt op de gebieden waar we echt interesse in hebben, op onderwerpen waardoor we geïnspireerd raken.

Misschien ben je wel jurist met een passie voor de wet. Wanneer je een wettekst op een andere manier kunt uitleggen of interpreteren dan de gebruikelijke, dan ben je creatief bezig. Wanneer je van je werk houdt, ben je creatiever in de manieren waarop je je werk doet.

Creativiteit zorgt voor vitaliteit

Wanneer je creatief bezig bent, is je geest op zijn scherpst. Je bent helemaal in het nu, je voelt je blij en komt vaak in een flow. Regelmatig creatief bezig zijn, zorgt ervoor dat je vitaler wordt. Je eigenwaarde stijgt vaak en je krijgt meer zelfvertrouwen. Kortom, wanneer je doet waar je blij van wordt en blij wordt van wat je doet, is je vitaliteit en levenslust op zijn hoogst.

Creativiteit maakt kwetsbaar

Wanneer je creatief bent en buiten de gebaande paden treedt, zul je vaak weerstand tegenkomen. De meeste mensen houden (vaak onbewust) niet van verandering.

Wanneer je creatief bent, je emoties uit via kunst, muziek of schrijven of dingen op een andere manier doet dan gebruikelijk, stel je je kwetsbaar op. Helemaal in het huidige internet en social media tijdperk is het erg makkelijk om je mening te geven over iets dat een ander zegt, doet of gemaakt heeft. Er is dus moed voor nodig om je werk te tonen, moed om dingen op een andere manier aan te pakken. Moed en een zekere mate van eigenwaarde.

Hierbij wil ik alle creatievelingen oproepen om moedig door te gaan en ervoor te zorgen dat anderen online of offline jou het plezier van het creëren niet ontnemen.  Wees dapper, blijf lachen en blijf vooral doen waar je mee bezig bent.

Creativiteit maakt flexibel

Wanneer je vaak creatief bezig bent, sta je meer open voor nieuwe dingen, voor andere mogelijkheden. Het maakt je flexibeler in het omgaan met veranderingen in je leven. Je ziet gemakkelijker ook de kansen die een verandering biedt.

Doen waar je hart ligt

Wanneer je doet waar je hart ligt, word je volgens mij vanzelf creatief. Je bent volledig geïnspireerd en verzint bijna vanzelf allerlei nieuwe mogelijkheden, de ideeën borrelen automatisch bij je op. Je voelt je levendig en bruisend. Ga dus doen waar je hart ligt, waar jij door wordt geïnspireerd. Weet je nog niet wat jouw passie is? Wat jou in hart en ziel gelukkig maakt? Kom dan naar de workshop Leven vanuit je hart.

5 tips om je creativiteit te verhogen

Tot slot nog enkele tips om je creativiteit extra te laten stromen:

  • Luister naar muziek.Luisteren naar muziek, stimuleert het emotionele en creatieve deel van je hersenen. Klassieke muziek werkt hiervoor het beste.
  • Schrijf met een pen.Wanneer je met de hand schrijft, gebruik je andere delen van je hersenen. Het stimuleert je geheugen, maar ook je creativiteit.
  • Mediteer.Door te mediteren maak je je hoofd leeg. Vanuit deze leegte borrelen vanzelf nieuwe ideeën op.
  • Omring je met blauw en groen.Het schijnt dat doordat je deze kleuren associeert met de lucht, zee en bos, je creatiever wordt.
  • Lach.Wanneer je lacht en blij bent, worden delen in je hersenen gestimuleerd die zorgen voor complexe beslissingen en emoties. Dus doe een beetje gek, lach erom en je wordt vanzelf creatief.

Creativity takes courage
~Henri Matisse~

Boeken over creativiteit:

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin