De positieve kanten van dagdromen

foto: Maxim Safronov
Het is zo fijn om lekker te dagdromen. Weg mijmeren bij het beeld dat je eigen fantasie schetst. Een ideaalplaatje van waar je zou kunnen zijn of wat je zou kunnen doen. Waar droom jij van? Heb jij een bucketlist van dingen die je nog wilt doen of zou willen bereiken in je leven?

Veel mensen gebruiken dagdromen als een manier om te ontsnappen uit hun dagelijks leven. Dagdromen biedt een snelle manier om even de realiteit te ontvluchten. Het is een gezonde methode om met sommige situaties om te gaan. Dagdromen wordt soms als negatief gezien, maar het kan erg handig zijn om je creativiteit te stimuleren of even een paar minuten te ontspannen.

De negatieve kanten van dagdromen

Teveel dagdromen kan schadelijk zijn. Het vermindert je concentratie, waardoor je misschien sneller fouten maakt. Ook kan dagdromen ervoor zorgen dat je belangrijke informatie vergeet. Wanneer je tijdens je werk je volle concentratie nodig hebt, is het dus niet handig wanneer je gedachten even afdwalen naar die mooie vakantie die je wilt gaan ondernemen.

De positieve aspecten van dagdromen

Je kunt dagdromen ook in je voordeel gebruiken, door dagelijks wat tijd in te ruimen om te dagdromen. Ook al heb je geen directe invloed op het dagdromen, door even stil te zitten op een rustige plek, dwaalt je geest vaak vanzelf af. Dagdromen zorgt voor:

  • Ontspanning
  • Creativiteit
  • Productiviteit
  • Het behalen van je doelen

Dagdromen en ontspanning

Doordat je geest afdwaalt tijdens het dagdromen, vergeet je even de realiteit van alle dag. Dit zorgt ervoor dat wanneer je door een moeilijke tijd gaat, je door te dagdromen even ontsnapt aan alles en je lichaam zich even kan ontspannen. Door een momentje een stressvolle situatie te ontvluchten, keer je daarna weer met hernieuwde energie terug naar de realiteit.

Dagdromen en creativiteit

Tijdens het dagdromen heeft je geest toegang tot stukjes informatie uit je onbewuste. Soms maak je tijdens het dagdromen ook associaties en combinaties van informatie die je met je bewuste geest niet had gemaakt. Je wordt door het dagdromen dus vaak creatiever. Krijgt opeens een inzicht of de oplossing voor een probleem.

Dagdromen en productiviteit

Je kunt dagdromen ook inzetten om productiever te zijn. Wanneer je midden op de dag even tijd maakt om te dagdromen over een probleem dat je hebt op je werk of in een andere situatie, zul je merken dat je geest met allerlei oplossingen aankomt. Je hebt dus sneller een oplossing en kunt je aandacht weer aan iets anders besteden. Naast toegang tot je onbewuste, helpt dagdromen ook om je stemming te verbeteren. Je voelt je lekkerder. Wanneer je goed in je vel zit, ben je ook vaak productiever.

Bereiken van je doelen

Doordat dagdromen je helpt om je productiviteit te verhogen, kan het er ook voor zorgen dat je makkelijker je doelen bereikt. Wanneer je kunt dagdromen dat je een bepaalde taak succesvol afrond, zal je merken dat je in werkelijkheid je je ook zekerder voelt om de taak goed af te maken. Visualisatie van wat je wilt bereiken, helpt je om je doel te behalen.

Verschil visualisatie en dagdromen

Bij visualisatie maak je gebruik van hetzelfde proces als bij dagdromen. Het grote verschil zit erin dat je bij visualisatie gebruik gemaakt van een bewust mentaal proces, terwijl je dagdromen spontaan ontstaan vanuit je geest. Bij visualisatie roep je dus heel bewust beelden op en maak je bewust gebruik van je fantasie.

Visualisatie en focus

Wanneer je er bijvoorbeeld van droomt om arts te worden, visualiseer dan dat je al werkzaam bent als arts. Stel jezelf voor in een witte jas aan een ziekenhuisbed, waarbij je iemand helpt om beter te worden. Doe dit zou vaak en gedetailleerd mogelijk en werk ondertussen aan stappen om ook arts te worden. Door regelmatig je einddoel te visualiseren, zorg je voor focus op het einddoel en op de stappen die nodig zijn om dit doel te bereiken.

Gebruik dagdromen dus in je voordeel. Het zorgt niet alleen voor meer creativiteit en probleemoplossende vaardigheden, het helpt je ook te concentreren op een bepaalde taak. Je hebt door dagdromen toegang tot informatie in je onbewuste waar je anders niet aan zou hebben gedacht. Wanneer je dagdromen efficiënt inzet, is het een mooie manier om je doelen te bereiken.

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin