Focus – aandacht voor 1 ding tegelijk

foto: Sjfoto
Houd jij graag alle ballen tegelijk in de lucht? Doe jij alles tegelijkertijd? Multitasken is lang niet zo productief als er vaak gedacht wordt. Sterker nog het kost veel meer energie dan wanneer je alles met je volle aandacht één voor één zou doen.

Multitasken

Lange tijd werd er beweerd dat vrouwen kunnen multitasken en mannen niet. Nou er is nieuws: vrouwen kunnen ook niet multitasken. Uit nieuw onderzoek blijkt dat multitasken een fabeltje is. Het kost erg veel energie om verschillende dingen tegelijk te doen.

Door je aandacht op 1 ding tegelijk te richten, ben je veel productiever, zo blijkt uit een onderzoek van Stanford University. Door één taak steeds je volle aandacht te geven, werk je effectiever.

Onderbrekingen door whats app, sms of email

De onderzoekers ontdekten ook dat wanneer je aandacht steeds wordt onderbroken door e-mails of appjes je veel minder goed informatie kunt onthouden. Ook zorgt dit soort onderbrekingen ervoor dat je je aandacht er niet bij kunt houden en dat je minder goed van taak kunt wisselen.

Multitaskers

Dezelfde onderzoekers hebben ook gekeken naar mensen die van zichzelf zeggen dat ze goed kunnen multitasken en geloven dat dit hun prestaties bevordert. Het bleek dat deze groep mensen slechter presteerde dan de mensen die 1 ding tegelijkertijd deden.

De multitaskers hadden meer moeite om hun gedachten te ordenen en niet relevante informatie eruit te filteren. Ook waren ze langzamer bij het wisselen van taak dan de groep die 1 ding tegelijk deed.

Brein en multitasken

Doordat ons brein maar kan focussen op 1 ding tegelijk, zijn we bij multitasken minder efficiënt en leveren we een mindere prestatie. Ons brein is simpelweg niet gemaakt om meerdere dingen tegelijk te doen.

Echt multitasken bestaat dus niet. Wat wij onder multitasken verstaan, is dus eigenlijk het heel snel switchen van taak. Het blijkt dat dit zelf schadelijk kan zijn voor je hersenen. Wanneer je te vaak snel switcht, raken je hersenen steeds minder goed in staat om te focussen.

Alle reden dus om je volledig te concentreren op 1 ding. Maar hoe doe je dat dan?

Tips om te focussen

  1. Zet geluidsmeldingen uit. Geluidsmeldingen, maar ook visuele meldingen op je beeldscherm leiden enorm af. Zet het geluid van Whats app meldingen en e-mailmeldingen op je telefoon en computer dus uit.

  2. Doe aan mindfulness. Mindfulness is aandachtstraining. Hoe vaker je je volledige aandacht bij een taak houdt, hoe makkelijker het zal gaan.

  3. Doe aan beweging. Wanneer je regelmatig sport, maakt je lichaam stoffen aan die je helpen concentreren.

  4. Zorg voor voldoende slaap. Wanneer je goed uitgerust bent, kun je je beter concentreren.

  5. Vermijd afleiding. Zet bijvoorbeeld ook de radio en tv uit, wanneer je je op een taak wilt focussen.

  6. Refocus. Wanneer je toch bent afgeleid, zorg dan dat je je snel weer opnieuw focust op waar je mee bezig was. Door steeds te refocussen, zorg je er uiteindelijk voor dat je je langer op iets kunt concentreren.

  7. Maak een duidelijke planning. Wanneer je meerdere kleine stapjes maakt, zul je sneller je einddoel bereiken. Het geeft duidelijkheid en rust.

  8. Mediteer. Bij meditatie richt je ook je aandacht op 1 ding en keer je wanneer je gedachten afdwalen, daar weer naar terug. Kijk ook eens bij meditaties.

    .

Boeken over focus:

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin