Te gelukkig – Geniet met mate

foto: Otsphoto
Te gelukkig zijn, is niet goed voor je. Uiteindelijk is alles waar te voor staat niet goed. Misschien verbaast het je, maar je kunt dus ook te gelukkig zijn. Er zijn een aantal punten op te noemen, wanneer geluk niet goed voor je is.

Te veel geluk maakt risicovol

Wanneer je teveel geluk ervaart in je leven, zul je meer risico nemen. Het blijkt dat wanneer je te gelukkig bent, je de signalen vanuit je andere systemen eerder zult negeren, of simpelweg niet eens waarneemt. Je mist  bijvoorbeeld het signaal dat er gevaar dreigt, doordat je je volledig focust op je geluksgevoel.

Teveel streven naar geluk is ongezond

Zoeken naar geluk  en werken aan je eigen geluksgevoel is erg populair op het moment. Veel mensen zijn zo bezig met de maakbaarheid van geluk, en ja je hebt voor 40% zelf invloed op je geluksgevoel, dat ze andere emoties wegdrukken. De zogenaamde negatieve emoties mogen niet meer gevoeld worden. Maar boosheid, verdriet en angst zijn nuttige emoties.

Laat alle emoties toe

Je emoties helpen je om je aan te passen aan nieuwe omstandigheden, uitdagingen en kansen. Boosheid zorgt ervoor dat je moeilijkheden kunt overwinnen. Angst maakt ons bewust van gevaar en zet onze vecht-vlucht reactie op scherp. Verdriet is een signaal van gemis. Deze emoties hebben we dus niet voor niets, ze zijn nuttig in bepaalde situaties.

Geluk, nuttig het met mate

Ook geluk is in bepaalde omstandigheden goed. Het zorgt ervoor dat we bepaalde doelen kunnen behalen en het moedigt ons aan samen te werken met anderen. Maar net als dat de negatieve emoties nuttig zijn in bepaalde situaties geldt dat ook voor geluk. Het is belangrijk dat je niet in iedere situatie naar geluk streeft.

Gezond gelukkig

Hoe kun je dan op een gezonde manier gelukkig worden?

  1. Goed doseren. Te weinig geluk is net zo problematisch als te veel geluk. Voor iedereen ligt die balans anders, dus ga op zoek naar jou optimale hoeveelheid geluk.

  2. Schenk aandacht aan de situatie. Geluk kent zijn eigen tijd en plaats, het is belangrijk dat je aandacht schenkt aan de context of situatie waarin je geluk ervaart. Wanneer je je bijvoorbeeld gelukkig voelt op een begrafenis is dat waarschijnlijk een signaal dat je negatieve emoties onderdrukt.

  3. Zoek je emotionele balans. Geef je negatieve emoties, zoals boosheid, verdriet en angst ook de ruimte. Je kunt niet gelukkig zijn wanneer je die onderdrukt of negeert. Alle emoties maken onderdeel uit van je geestelijke gezondheid. Emotionele balans is essentieel.

  4. De juiste reden. Wanneer je streeft naar meer geluk in je leven, doe dit dan om de juiste reden. Wanneer je je teveel focust op het streven naar geluk, kan dit zelfs leiden tot verminderde geestelijke gezondheid. Je legt de lat voor geluk te hoog voor jezelf en kunt niet meer genieten van de mooie kleine geluksmomenten. Je wilt je continu gelukkig voelen en dat is onmogelijk en ongezond.

  5. Acceptatie. Belangrijk bij je zoektocht naar geluk, is het accepteren van het huidige moment. Accepteer de gevoelens die je op dit moment ervaart. Echt geluk komt door het koesteren van vriendelijkheid naar anderen en naar jezelf. Dus heb iedereen lief en vooral ook jezelf. Geluk werkt aanstekelijk. Wanneer je zelf gelukkig bent, zul je anderen daarmee besmetten.

Boeken over geluk:

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?