Glas half vol – de kracht van optimisme

foto: Martinina

Hoe optimistisch ben jij? Is het glas bij jou altijd half vol of half leeg? Wanneer je optimistisch in het leven staat, leef je vanuit meer gemak. Wat je denkt, bepaalt voor een belangrijk deel hoe je je voelt. Jij bepaalt hoe je denkt, maak daar gebruik van. William James een Amerikaans wijsgeer zei: “De grootste ontdekking van mijn generatie is dat de mensen hun leven kunnen veranderen door hun opvattingen te wijzigen”. Wanneer je positief denkt, creëer je voor jezelf een positieve werkelijkheid.

Positief denken

Ook jij kunt positief denken in je leven inbouwen. Maak vandaag nog de keuze om positief te denken en te vertrouwen dat je alles wat er op je pad komt, aankunt. Heb vertrouwen in het goede en benader alles met een positieve houding. Begin bijvoorbeeld iedere ochtend met een positieve gedachte als deze: “ik ben benieuwd wat deze dag mij voor mooie dingen gaat brengen”. Of hang een post-it met: “het leven is fantastisch, wat voor moois mag ik vandaag gaan ervaren” op de spiegel in je badkamer.

Door open en positief de dag te beginnen, zal je ook daadwerkelijk meer positieve ervaringen krijgen. Misschien gebeurt er wel exact hetzelfde in je leven als wanneer je de dag niet positief zou beginnen, maar je ervaart het anders. Je kijkt er met een open optimistische blik naar.

7 praktische tips voor een optimistische levenshouding

Wil je ook positiever in het leven staan? Dan heb ik hier wat praktische tips voor je:

  1. Verdiep je in de kracht van positieve gedachten. Je gedachten geven je leven vorm. Je schept dus letterlijk voor jezelf een positieve werkelijkheid.

  2. Gebruik je fantasie en visualiseer. Wanneer je voorstelt hoe je leven eruit zou kunnen zien, zul je dat uiteindelijk ook makkelijker in je leven krijgen. Je hebt immers al gezien wat je voor jezelf wilt bereiken, waardoor je dat uiteindelijk ook makkelijker bereikt. Je hebt het beeld al in je hoofd gecreëerd.

  3. Praat in vriendelijke positieve woorden. Dit geldt zowel wanneer je tegen jezelf praat als tegen anderen. Je interne dialoog is erg bepalend voor hoe je tegen de wereld aankijkt. Dus wees lief voor jezelf.

  4. Lach wat meer. Door te lachen maak je endorfine aan. Je voelt je gelijk positiever en lacht daardoor weer meer. Je creëert dus een vicieuze cirkel.

  5. Gebruik affirmaties. Affirmaties zijn bewuste positieve zinnen die je voor jezelf herhaalt. Dit kan hardop of in je gedachten. Je zou kunnen beginnen met deze algemene affirmatie: Ik hou van het leven en het leven houdt van mij. Of bedenk er zelf één die voor jou van toepassing is.

  6. Zet door. Probeer je negatieve gedachten om te buigen in positieve. Iedere keer wanneer je een negatieve gedachte hebt, focus je op het positieve. Dit vergt doorzettingsvermogen. Het duurt vaak een aantal maanden om gedrag te veranderen. Dus zet door.

  7. Geniet! Door te genieten denk je automatisch aan positieve dingen. Dus focus op de mooie dingen in je leven en geniet. Waardeer ook de kleine geluksmomenten in je leven.

 

Optimisme is goed voor je gezondheid

Het is inmiddels bewezen dat positief denken ook daadwerkelijk goed is voor je gezondheid. Mensen met een positieve optimistische instelling leven langer, zijn minder vaak depressief, hebben een grotere weerstand en minder kans op hart- en vaatziekten.

Het is nog onduidelijk of dit komt doordat je met een positieve instelling minder stress ervaart, wat weer goed is voor je algehele welzijn. Of dat positief ingestelde mensen sowieso de neiging hebben om gezonder te leven, meer aan sport doen en gezonder eten.

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin