Hoogsensitief of overgevoelig?

foto: Pefkos
Steeds meer mensen worden zich bewust van het feit dat ze hooggevoelig zijn. Veel mensen die niet weten wat hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit inhoudt, verwarren de term vaak met overgevoeligheid. Daarom hier een uitleg over het verschil ertussen.

Overgevoeligheid

Hooggevoelig is een biologisch bepaalde eigenschap, overgevoelig is een manier van coping, van omgaan met de dingen die op je pad komen.

Vaak worden deze 2 termen door elkaar gehaald. Overgevoeligheid kan misschien het beste worden beschreven als emotionele breekbaarheid. Een overgevoelig iemand reageert snel emotioneel op opmerkingen van anderen, waardoor deze anderen vaak op hun tenen gaan lopen om maar niets verkeerds te zeggen.

Hoogsensitiviteit

Hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap. Mensen die hoogsensitief zijn verwerken prikkels op een andere manier. Zowel externe prikkels als interne prikkels worden veel intensiever ervaren. Het is terug te voeren op je hersenstructuur en heeft niets te maken met emotionele kwetsbaarheid.

Hooggevoeligheid is geen overgevoeligheid

Een hoogsensitief persoon (HSP) is dus niet per definitie ook overgevoelig. Een HSP heeft het alleen moeilijk met het filteren van geluid en andere zintuigelijke input. Als HSP ervaar je subtiele prikkels die andere mensen niet waarnemen. Soms is dat erg handig, maar heel vaak ook lastig.

Overgevoeligheid en hooggevoeligheid gaan dus niet hand in hand, zoals vaak wordt gesuggereerd. Overgevoeligheid kun je veranderen, door nieuwe copingvaardigheden aan te leren. Hooggevoeligheid is een karaktereigenschap, je kunt er mee leren omgaan, maar je kunt het niet veranderen.

Wil jij ook weten of je hooggevoelig bent? Doe dan de test van Elaine Aron.

Hoogsensitiviteit als kracht

Zelf ben ik hooggevoelig en dat heb ik lang als lastig ervaren. Tegenwoordig zet ik mijn hoogsensitiviteit beroepsmatig in mijn massagepraktijk in en leer ik andere HSP’s hoe ze er makkelijker mee om kunnen gaan. Hoe fijn is het masseren, wanneer je ieder verschil in lichaamsstructuur en energie van de ander kunt voelen :-D?

Boeken over hoogsensitiviteit

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin