Keuzevrijheid – beslissen op gevoel of verstand?

foto: Vipavlenkoff
Er valt tegenwoordig zoveel te kiezen. Hoe ga jij daarmee om? Raak je er gestresst door of vind je het juist erg fijn wanneer er veel te kiezen valt? Hoe neem je beslissingen? Doe je dat op je gevoel of juist meer met je verstand?

Keuzestress

Wanneer het aantal keuzemogelijkheden groot is, ben je vaak een beetje overdonderd. Je weet niet meer wat je moet kiezen en welke dingen je belangrijk vindt bij het maken van je keuze. Je ziet door de bomen het bos niet meer en raakt gestresst. Ook kun je gestresst raken wanneer je een beslissing moet nemen over een complex product. Een product dat niet zo makkelijk te vergelijken is met een soortgelijk product.

Zelf raak ik altijd in de stress wanneer ik een nieuw elektrisch apparaat nodig heb. Er komen dan zoveel termen voorbij waarvan ik niet weet wat het is en eigenlijk wil ik me daar ook helemaal niet in verdiepen. Zo heb ik al een tijdje een nieuwe wasdroger nodig, maar ik ben de aankoop steeds aan het uitstellen. Gewoon omdat ik geen puf heb om uit te zoeken wat bijvoorbeeld het verschil is tussen een condensdroger en  een warmtepomp.  Voor mij zijn maar 3 dingen belangrijk, namelijk dat  mijn was er droog uitkomt, dat dat niet te lang duurt en de prijs van het apparaat.

Veel mensen denken dat je dit soort beslissingen beter met je verstand kunt nemen, waarbij je een lijstje maakt met de eigenschappen die voor jou belangrijk zijn.  Het tegendeel is echter waar.

Gevoel versus verstand

Freud zei ooit: “Wanneer ik een onbelangrijke beslissing moet nemen, vind ik het altijd handig om alle voor- en nadelen af te wegen. Bij vitale beslissingen moet de beslissing echter uit het onbewuste komen, uit iets in onszelf.” Hoe neem jij de meeste beslissingen? Doe je dat op je gevoel of ben je juist iemand die lijstjes met voor- en nadelen maakt?

Er zijn inmiddels verschillende onderzoeken gedaan om te zien hoe je betere beslissingen maakt, met je gevoel of met je verstand. Hieruit blijkt dat je complexe beslissingen het beste op je gevoel kunt nemen en vertrouwt op je onbewuste. Kennelijk combineer je onbewust allerlei indrukken met de kennis die je al hebt en dat leidt tot betere beslissingen.

Kleine simpele beslissingen kun je echter weer beter met je verstand nemen. Wanneer je bijvoorbeeld een paar nieuwe theedoeken wilt kopen, kun je dat prima met je verstand doen. Je kijkt of de theedoek past bij de kleuren die je in je keuken hebt, of hij van katoen is en misschien nog even naar de prijs. Veel meer afwegingen hoef je niet te maken.

Zet je onbewuste aan het werk

Wanneer je dus een moeilijke beslissing moet nemen, kun je het beste als volgt te werk gaan:

  • Ga op zoek naar zo veel mogelijk informatie.

  • Neem die informatie in je op.

  • Ga vervolgens iets heel anders doen, iets waardoor je verstand is afgeleid.

  • Voel daarna welke beslissing voor jou het beste voelt.

  • Neem nu de beslissing.

Dus voorzie je onbewuste van informatie en vertrouw daarna op je gevoel.

Mijn ouders gaven mij vroeger het advies om bij belangrijke beslissingen er nog een nachtje over te slapen. Ik heb dat altijd gedaan en ben hen daar erg dankbaar voor.

Boeken over gevoel en verstand:

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin