Kleur je gevoel – het effect van kleur in je leven

foto: Intellistudies

Heb jij wel eens gemerkt dat je je beter voelt wanneer je een bepaalde kleur kleding draagt? Kleur heeft effect op je, zowel de kleuren van je kleding als de kleuren in je huis. Iedere kleur heeft zijn eigen effect op jouw welzijn. Je kunt dus ook heel bewust kleur toepassen. Wanneer je niet zo lekker in je vel zit, trek dan eens geen zwarte kleding aan maar iets vrolijks, iets in zonnig geel bijvoorbeeld.

Wat is kleur precies?

Kleur is licht. Isaac Newton heeft aangetoond dat licht in golven gaat. Hij deed dit door wit licht te schijnen door een prisma. Zo toonde hij aan dat alle kleuren van de regenboog (het spectrum) verschillende onderdelen zijn van licht.

Kleur is energie en iedere kleur heeft zijn eigen golflengte. Het effect van kleur is het best aangetoond met een onderzoek onder blinde mensen. Zij moesten kleuren identificeren met hun vingertoppen. Iedere blinde kon dit heel gemakkelijk. Hoe korter de golflengte van de kleur, hoe sterker het onderliggende effect.

Subjectief en kleurcombinaties

Het ervaren van kleur en je reactie op kleur is subjectief. Iedereen reageert anders op bepaalde kleuren. Misschien is rood wel jouw favoriete kleur, terwijl iemand anders rood haat. Jij vindt het opwindend en stimulerend, terwijl die ander het ervaart als agressief en veeleisend. Hetzelfde geldt voor blauw. De één vindt het rustgevend en kalmerend, terwijl iemand anders het als koud en onvriendelijk kan ervaren.

Belangrijk bij kleur is ook de combinatie met andere kleuren. Het is vaak de combinatie van kleuren die een reactie bij je teweeg brengt. Een grijze lucht op een zomerdag, waarbij je ook mooie kleuren van bloeiende bloemen ziet, ervaar je heel anders dan een grijze lucht op een winterse dag, waarbij er overal sneeuw ligt. Het gaat dus vooral om de kleurencombinaties.

Maak gebruik van kleur

Voel bij jezelf aan welke kleur je behoefte hebt en schilder je kamer in die kleur. Of misschien iets makkelijker, trek kleren in die kleur aan. Je kunt de kleurenleer ook op je voeding toepassen. Voel gewoon waar jij behoefte aan hebt.

Kleurenpsychologie

In de psychologie wordt onderscheid gemaakt in 4 primaire kleuren: rood, blauw, geel en groen. Deze kleuren horen achtereenvolgens bij: het lichaam, de geest, emoties en balans tussen deze 3. In totaal zijn er 11 basiskleuren.

Wat een bepaalde kleur voor je kan doen, zie je hieronder. Ga er maar fijn mee aan de slag.

 • Moedig rood. Rood is een krachtige kleur. Het staat voor moed, kracht, warmte en mannelijkheid. Rood is de kleur met de langste golflengte. Rood kan onze vecht vlucht reactie triggeren. Rood is levendig en stimulerend, maar kan ook als eisend en agressief worden gezien.

 • Koel blauw. Blauw staat voor intelligentie, communicatie, rust en kalmte. Blauw is de kleur van onze ratio. Helder blauw stimuleert ons denken, terwijl zacht blauw zorgt voor kalmte en concentratie. Ook zorgt blauw voor heldere communicatie, maar blauw kan ook ervaren worden als koud en onvriendelijk.

 • Zonnig geel. Geel is de kleur van optimisme, zelfvertrouwen & creativiteit. De juiste kleur geel kan zorgen voor vertrouwen en optimisme. Geel werkt op de emotie en is daarmee een sterke psychologische kleur. Teveel geel of een verkeerde kleur geel kan echter leiden tot angstgevoelens.

 • Liefdevol groen. Groen zorgt voor harmonie en balans. Het is ook de kleur van universele liefde, rust en troost. Groen bevindt zich in het midden van het spectrum en is daarmee de kleur van balans. Groen is uiteraard ook de kleur van de natuur, de natuur stelt ons gerust en laad ons weer op als we uit balans zijn.

 • Luxe paars. Paars is de kleur van spiritualiteit, visie, luxe en authenticiteit. Paars is een goede kleur voor meditatie en reflectie. Paars is de kleur met de kortste golflengte. Het is een koninklijke kleur (doordat de paarse kleurstof vroeger heel duur was) en paars wordt geassocieerd met de kosmos.

 • Overvloedig oranje. Oranje geeft warmte, comfort, overvloed en plezier. Doordat oranje een combinatie is tussen rood en geel zorgt het ervoor dat onze gedachten uitgaan naar comfort (voedsel, warmte, schuilen) en sensualiteit.

 • Vrouwelijk roze. Roze zorgt voor rust, warmte, liefde, vrouwelijkheid en koestering. Roze is een lichte tint rood. Grappig genoeg is rood de enige hoofdkleur die aparte benamingen heeft voor een licht tint. Een lichte tint blauw is gewoon lichtblauw en hetzelfde geldt voor groen en geel. Roze staat voor vrouwelijkheid en overleving. Het werkt koesterend.

 • Neutraal grijs. Grijs is de enige kleur die geen directe eigenschappen heeft. Het is een neutrale kleur met vaak negatieve associaties. Wanneer je veel grijs gebruikt, staat dat vaak voor een gebrek aan vertrouwen of angst om gezien te worden.

 • Geraffineerd zwart. Geraffineerd, glamour, veilig en efficiënt zijn allemaal eigenschappen die aan zwart worden toegedicht. Zwart is niet echt een kleur. Zwart heeft alle andere kleuren geabsorbeerd. Zwart kan dreigend overkomen, maar zorgt ook vaak voor glamour.

 • Helder wit. Wit staat voor puur, helder, simpel & hygiëne. Wit is totale reflectie, het reflecteert het totale spectrum aan kleuren in onze ogen. We kijken graag naar wit. Het is puur, schoon en geeft een gevoel van ruimtelijkheid.

 • Warm bruin. Bruin brengt warmte, is natuurlijk, betrouwbaar en behulpzaam. Het heeft dezelfde serieusheid als zwart, maar is warmer en zachter, door de geel en roodtonen. Veel mensen ervaren bruin als ondersteunend.

 

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin