Kom je ook (buiten) spelen? Hoe speelsheid je gelukkig maakt.

foto: Vasilyev Alexandr
Wanneer je speels in het leven staat, ben creatiever en flexibeler. Je neemt het leven iets minder serieus en kunt makkelijker omgaan met tegenslag. Alle reden dus om je speelse kant meer ruimte te geven.

Wat is speelsheid?

Mijn eigen definitie van speelsheid is: vrolijk, open, nieuwsgierig en vol verwondering het leven omarmen, iets doen omdat je het leuk vindt, niet omdat het nuttig is. Volgens mij gaat het erom dat je (weer) dingen doet, gewoon omdat je het leuk vindt. Daarnaast speelt een open nieuwsgierigheid ook een rol. Kijk weer als een kind naar de wereld. Nieuwsgierig alles in je opnemen, vrolijk dingen doen die je leuk vindt en die niet persé nut hoeven te hebben.

Tips om speelsheid meer ruimte te geven.

  1. Ga het gewoon doen. Bedenk 3 dingen die je kunt doen om vandaag te spelen en ga het dan gewoon doen. Maak een kruiswoordpuzzel, speel verstoppertje met je kind, maak een tekening. Trek je regenlaarzen aan en stamp lekker met je voeten door een plas water. Verzin iets dat jij leuk vindt en ga het vandaag nog doen.

  2. Voel je niet schuldig. Voel je vooral niet schuldig om (meer) tijd vrij te maken om te spelen. Besef wat spelen met je doet, waar het allemaal goed voor is. Je wordt creatiever, blijft jeugdiger en flexibeler.

  3. Ervaar wat spelen met je doet. Ervaar het zelf, hoe fijn het is om te spelen. Nadat je 3 dagen lang spelen hebt ingebouwd in je dag, kijk dan wat het met je doet. Hoe voel je je? Wat ervaar je?

Spelen & verwondering

Door speelsheid in te bouwen in je leven, voel je je zorgelozer. Je geeft de ruimte aan leuke, positieve dingen en bekijkt de wereld met een meer open nieuwsgierige blik. Probeer ook eens zoals een kind je te verwonderen over de dingen die je ziet. Kijk eens vol bewondering naar een uitgebloeide paardenbloem. Pluk er één en blaas de zaadjes weg. Bekijk de wereld alsof je hem voor het eerst ziet en ervaar de schoonheid.

Huppelen & dansen

Huppelde jij vroeger ook als je naar school ging? Huppelen is een speelse manier van je voortbewegen. Waarom zou je dat niet meer doen, nu je volwassen bent. Dus huppel en dans, gewoon op straat. Ga touwtje springen of hoelahoepen, ga weer buiten spelen. Breng speelsheid terug in het straatbeeld en in je leven.

”We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing!”
― George Bernard Shaw ―

Hoe bouw jij speelsheid in in jouw leven? Laat hieronder je reactie achter en inspireer anderen.

Boeken over speelsheid:

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?