Laat perfectie los

foto: iStock

Wil jij ook altijd alles perfect geregeld hebben? Er is niets op tegen om te streven naar het beste voor jezelf, maar het moet er niet voor zorgen dat je daardoor gestrest raakt. Volgens Brené Brown is een gezonde manier van streven gericht op jezelf: “Hoe kan ik mezelf verbeteren”. En is perfectionisme gericht op anderen: “Wat zullen zij van mij denken?” Het is goed om het verschil in de gaten te houden.

5 tips om je perfectie los te laten:

1. Vergelijk jezelf niet met anderen

Wanneer je jezelf met andere vergelijkt, kom je er altijd bekaaid af. Er is altijd wel iemand die iets beter kan dan jij en als je je altijd vergelijkt met degene die net dat ene ding heel erg goed kan, dan sta je er zelf gelijk een stuk minder gunstig voor. Die andere mensen kunnen waarschijnlijk een hele hoop dingen die jij goed kunt, een stuk minder goed, maar dat zie je dan voor het gemak even niet.
Dus stop met jezelf te vergelijken met anderen! Je bent goed zoals je bent.

2. Leef vanuit je hart

Probeer te leven vanuit je gevoel, vanuit je hart. Wanneer je dat doet, ben je bezig met de dingen die bij jou passen. Wanneer je iets doet dat bij jou past, hoeft het ook niet perfect te zijn, want het past al bij jou en geeft je daarom al een goed gevoel. Het is dan ook gelijk minder belangrijk wat anderen ervan vinden, want het past al bij wie jij bent.

3. Laat valse overtuigingen los

Iedereen heeft wel overtuigingen die helemaal niet passen. Overtuigingen die je hebt overgenomen vanuit je opvoeding of je omgeving. Denk aan dingen als: je hoort je zo en zo te gedragen, anders….
Bijvoorbeeld: je hoort geen seks te hebben voor het huwelijk. Jarenlang is dat een maatschappelijke overtuiging geweest, die inmiddels behoorlijk achterhaald is. Ga eens bij jezelf na welke overtuigingen jij hebt, die ervoor zorgen dat je je op een bepaalde manier gedraagt. En bekijk vervolgens of die overtuiging nog wel voor jou geldt. Zo niet, laat de overtuiging los.

4. Laat zelftwijfel los

Twijfel niet aan jezelf. Je bent een mooi mens. Met alles wat je kunt en niet kunt. Ga de dingen doen die je blij maken. Ga leven! Door te doen en te ervaren, merk je gelijk hoe fijn het is om te leven. Dus laat zelftwijfel los en ga gewoon doen!

5. Weg met de controle

Wie wil er niet graag alles onder controle hebben? Probeer dat los te laten. Het heeft te maken met zelfvertrouwen en je kwetsbaar durven opstellen. Ontvang je visite maar eens in een niet opgeruimd huis, denk je dat het er bij hen nooit zo uit ziet? Ze laten het alleen niet zien als jij op visite komt. Laat die controle dus maar eens lekker los en besteed je tijd aan de dingen die er wel toe doen, zoals dat fijne gesprek met die persoon die bij je op visite komt.
Kortom: ga dingen doen die passen bij wie jij bent en waar jij blij van wordt. Durf je kwetsbaar op te stellen en vergelijk je niet met anderen. Jij bent een mooi uniek mens in alle facetten.

Boeken over perfectionisme:

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?