Lach jezelf gezond – over het effect van lachen – met oefening

foto: Ambrozinio
Lachen werkt ontspannend en stress verlagend. Het is echt geen grapje. Waarom je lacht, maakt niet uit, als je maar regelmatig grinnikt of ronduit schaterlacht. Lachen is goed voor je en het verlaagt je stressniveau.

Positieve effecten van lachen

Er is steeds meer bewijs over de positieve eigenschappen van lachen. Het heeft niet alleen een positief effect op je geestelijke gesteldheid, maar lachen heeft ook fysieke effecten.

  • Je wordt er blijer van. Door te lachen adem je bijvoorbeeld meer zuurstof in, waardoor veel organen worden gestimuleerd. Ook verhoogd het je endorfineniveau, waardoor je je gelijk lekkerder voelt. Het is dus een positieve vicieuze cirkel.

  • Het ontspant. Door te lachen geef je je lichaam het signaal dat het veilig is. Hierdoor maakt je stress systeem minder adrenaline aan, waardoor je je meer ontspannen voelt.

  • Het verbetert je immuunsysteem. Doordat je lichaam minder gestresst raakt, krijgt je immuunsysteem meer ruimte. Je immuunsysteem gaat pas aan de slag wanneer je ontspannen bent, dus door te lachen en te ontspannen verbeter je je immuunsysteem.

  • Het verlicht pijn en helpt bij moeilijke situaties. Lachen kan er voor zorgen dat je lichaam stoffen aanmaakt die pijn verlichtend werken. Ook helpt lachen bij het omgaan met moeilijke situaties. Het schept vaak ook een band met andere mensen.

Het is dus fijn om te lachen, je wordt er blijer en gezonder van. Probeer dus overal de humor van in te zien, bekijk komedies op tv, ga eens naar een cabaretier of kijk cabaret op Youtube.

Echt lachen of fake, het maakt je lichaam niet uit

Naast het kijken van humoristische films of cabaret, kun je ook gewoon beginnen met lachen. Je lichaam herkent het verschil niet tussen echt lachen en fake lachen. Wanneer je start met fake lachen, neemt je lichaam het vaak vanzelf over en eindigt het in echt lachen. Of je nu echt lacht of niet, de effecten voor je lichaam zijn hetzelfde.

Oefening: Lach jezelf gezond

Ga rustig zitten, recht rug, voeten op de grond. Sluit je ogen. Visualiseer dat je aan het lachen bent. Je ziet jezelf lachen. Hoe voelt dat? Waar voel je dat? Glimlach nu. Vaak gaat dat al vanzelf, doordat je jezelf net lachend hebt gevisualiseerd. Lach nu hard op. Laat de lach doorwerken in je lichaam. Voel wat het met je doet. Kun je de lach laten doorwerken tot je buik? Een hele diepe bulderende lach vanuit je buik? Ervaar hoe makkelijk het is om door te lachen te ontspannen en blijer te worden. Open nu rustig weer je ogen en geniet nog even na.

Boeken over lachen:

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin