Leven in het moment – leer meer genieten van het nu

foto: Shutterstock
Hoe vaak zijn we niet in gedachten bezig met iets dat in ons verleden gebeurd is of maken we ons zorgen over iets in de toekomst? Genieten en leven in het nu, maakt je meer bewust en gelukkiger. Door te leven in het moment ervaar je wat er nu is. Je doorvoelt alles wat er in je omgeving en in je lichaam op dit moment gebeurt. Je laat je zorgen los en geniet van wat er is.
 

Hoe kun je meer in het Nu leven?

  • Gebruik je zintuigen. Ervaar wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt. Door een sterke focus op je zintuigen, geniet je meer van het moment. Wat ruik je op dit moment? Wat proef je? Hoe voel je je? Wat zie je? Door hierop te letten, ben je gelijk in het Nu.

  • Probeer niet te oordelen. Wanneer je iets ziet, probeer dan niet gelijk te bedenken of het mooi of lelijk is. Kijk er gewoon naar, zonder oordeel. Je hersenen willen graag alles labelen en in een hokje stoppen. Door steeds te denken en te oordelen, mis je het huidige moment. Ervaar wat er nu is, zonder oordeel.

  • Maak je geen zorgen. Wanneer je je zorgen maakt, ben je automatisch met de toekomst bezig. Je verzint allemaal scenario’s die zouden kunnen gebeuren. Het is verspilde energie. Je weet niet wat er gaat gebeuren. Maak je geen zorgen en laat het allemaal gewoon gebeuren. Zo heb je meer tijd en energie om te ervaren wat er op dit moment gebeurt.

  • Laat het verleden los. Blijf niet hangen in het verleden. Ook dat is verspilde energie. Hiermee wil ik niet zeggen dat je de emoties die horen bij gebeurtenissen uit het verleden uit de weg moet gaan. Het is belangrijk dat je emoties die je nu hebt, de ruimte geeft en ze voelt. Ook dan ben je in het Nu bezig. Je ervaart de emotie op dit moment. Geef het de ruimte, voel wat het wil zeggen. Op die manier kun je het verleden los laten.

Verleden, heden of toekomst?

Een leuke oefening om te voelen wat het doet met je lichaam wanneer je niet in het moment leeft is het volgende:

Ga rustig staan, beide voeten op schouderbreedte uit elkaar. Houd je knieën licht gebogen, zodat ze niet in het slot staan. Armen langs je lichaam. Denk nu aan een gebeurtenis uit je verleden, iets dat diepe indruk heeft gemaakt. Voel je hoe je lichaam iets naar achteren hangt? Doe nu hetzelfde met iets in de toekomst. Wat in de toekomst houdt je bezig? Waar maak je je zorgen over of verheug je je op? Je zult merken dat je lichaam nu licht naar voren gaat.

Zo zie je dat wat je denkt, waar je in gedachten bent, invloed heeft op je lichaam, op je houding.

Geniet van de kleine momenten

Leven in het Nu betekent dat je geniet van de kleine momenten. Een fijn gesprek met een vriendin, de eerste zonnestralen in de lente, een mooie bloem in het park, het hoeven geen grote dingen te zijn. Leven in het nu, maakt je meer bewust van het kleine geluk dat er in jouw leven is. Lees ook: Genieten van de kleine dingen in het leven.

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin