Mindfulness, doe jij er al aan? (met oefeningen)

foto: Jasmine_K

Mindfulness wordt steeds populairder. Maar wat is Mindfulness nu eigenlijk en wat is het verschil met meditatie? Mindfulness is volgens mij niets anders dan met je volle aandacht leven in het hier en nu. In Mindfulness zitten ook elementen van meditatie, namelijk je concentreren op 1 ding zoals bijvoorbeeld je ademhaling.

Mind

Zelf denk ik dat Mindfulness in het westen zo populair is, doordat het woord Mind erin zit. We zijn toch nog steeds heel erg gefocust op onze ratio. Het woord Mind maakt het minder zweverig, meer rationeel.

Mindfulness  = aandacht

Bij Mindfulness gaat het erom dat je je volle aandacht geeft aan wat je doet. Mindfulness kun je vertalen met opmerkzaamheid of aandachtigheid. Het gaat vooral over opmerken wat er op dit moment te ervaren is. Zet al je zintuigen maar in. Focus je volledig op waar je mee bezig bent.

Mindfulness  = hier en nu

Door iets je volle aandacht te geven, kom je automatisch in het hier en nu. Wanneer je in het nu bent, heb je geen zorgen over de toekomst en pieker je niet over dingen die gebeurd zijn. Je bent volledig in het heden aanwezig. Je accepteert alles zoals het is. Je neemt alleen maar waar, zonder oordeel.

Mindfulness-oefeningen

Om je een beetje op weg te helpen met mindfulness hieronder enkele oefeningen. Pik er maar eentje uit die jou het meeste aanspreekt en begin daarmee.

Mindful ademhalen

Deze oefening kun je altijd en overal doen, of je nu staat of zit. Het enige dat je hoeft te doen is: stil zijn en je focussen op je ademhaling. Dit kan al in 1 minuut. Adem rustig in en uit. Adem in door je neus en uit door je mond, waarbij je de adem moeiteloos door je lichaam laat gaan. Laat je gedachten voor wat ze zijn, laat de dingen van de dag los. Concentreer je simpelweg op je ademhaling. Merk op wat de adem doet in je lichaam. Is de adem warm of koud? Gaat je ademhaling snel of langzaam? Probeer er niets aan te veranderen. Het is goed zoals het is, merk alleen maar op wat er is.

Mindful waarnemen

Met deze oefening verbind je je met de schoonheid van je natuurlijke omgeving. Kies een natuurlijk object, bijvoorbeeld een bloem of de wolken, in je directe omgeving en bekijk dit een paar minuten heel geconcentreerd. Je hoeft verder helemaal niets te doen, behalve het ding te bekijken. Ontspan je en bekijk het alsof je het voor de eerste keer ziet. Onderzoek met je ogen elk stukje van het object. Voel je verbonden met het object en met de energie van de natuur.

Mindful bewustzijn

Deze oefening helpt je om simpele dagelijkse taken meer bewust uit te voeren en te waarderen. Neem een taak die je iedere dag of meerdere keren per dag uitvoert en doe dat vanaf nu met je volledige bewustzijn. Bijvoorbeeld iedere keer wanneer je je laptop opent om te gaan werken. Doe dit vanaf nu met je volledige aandacht en volle bewustzijn. Voel je vingers op de laptop, ervaar het geluid dat de laptop maakt, neem het licht en de achtergrond afbeelding waar. Zet al je zintuigen maar in om dit iedere keer heel bewust te doen.
Sta even stil bij wat de laptop voor jou betekent. Kijk wat voor handeling voor jou werkt om meer bewust mee aan de slag te gaan.

Boeken over mindfulness:

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin