Ongelijk verdeeld – over dankbaarheid en overvloed

foto: Richard Lyons

Afgelopen maand was ik in Zuid Afrika. Wat me daarvan, naast de prachtige natuur, het meest is bijgebleven, is de echte armoede die ik zag. Mensen die echt honger hebben en het eten dat je hen geeft direct opeten. Je realiseert je hoeveel geluk je hebt gehad door in een rijk Westers land geboren te worden. Een land waar je geen honger hoeft te lijden, omdat er goede sociale voorzieningen zijn.

Begrijp me niet verkeerd, ook in Nederland kennen we armoede, maar dat ligt toch anders dan wat ik in Zuid Afrika zag. Het vreemde aan Zuid Afrika vond ik dat het op sommige plaatsen een rijk geïndustrialiseerd land is en op andere plekken een derde wereldland. Zo’n grote tegenstelling in één en hetzelfde land.

Dankbaar

Graag zou ik willen dat de rijkdom in de wereld  wat eerlijker verdeeld is. Dat iedereen genoeg te eten heeft. Maar ik weet ook niet wat een goede oplossing voor dit probleem zou zijn. Wat ik wel weet , is dat ik me dankbaar voel voor de rijkdom die ons ten deel valt. Dankbaar voor het feit dat er altijd genoeg te eten is. Dankbaar voor het dak boven mijn hoofd.

Dankbaarheid en geluk

Dankbaarheid beoefenen is iets dat je kunt doen om je gelukkiger te voelen. Het is iets waar ik het al eerder over heb gehad (zie Dankbaarheid, een uiting van geluk – 3 tips). Volgens een aantal wetenschappelijk theorieën geldt dit  alleen voor mensen waarbij aan de eerste basisbehoeften van het leven is voldaan. Voor mensen die voldoende te eten hebben en een dak boven hun hoofd.

Wanneer je bezig bent met te overleven, te zorgen dat je iets te eten krijgt of je kinderen een veilige plek om te slapen te geven, kun je dan ook dankbaar zijn?

De man aan wie ik bij het stoplicht mij doggy bag met eten gaf, zei: “God bless you”. Hij was dankbaar voor het eten dat hij kreeg. Dat gaf mij zo’n nederig gevoel, dat hij dankbaar was, met het restje eten dat ik had laten liggen, omdat ik meer dan genoeg had gegeten.

Stil staan bij overvloed

Soms is het goed om eens stil te staan bij wat jij aan overvloed in je leven hebt. Je kunt niet alleen dankbaar zijn voor materiële overvloed, maar bijvoorbeeld ook voor een overvloed aan liefde die je ervaart.  Wanneer je echt even stil staat en een lijstje maakt van de dingen waar jij dankbaar voor bent, dan voel je je gelijk gelukkiger.

Zo ben ik dankbaar voor :

  • mijn liefdevolle familie & vrienden om mij heen
  • voldoende inkomen om de dingen te doen die ik belangrijk vind
  • mijn gezondheid

Waar ben jij dankbaar voor?

Boeken over dankbaarheid:

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin