Open je hart – tips voor een “openhartig” leven

foto: BrAt82
Sta jij altijd liefdevol open voor jezelf en voor anderen? Of heb je door oud zeer een stuk of misschien wel je  hele hart afgesloten, uit zelf bescherming of omdat je de oude pijn niet wilt voelen?

Door je hart te openen en oude emoties te verwerken, ben je in staat om meer vanuit liefde te leven. Je komt meer bij jezelf en wordt niet meer geraakt door dingen die je oude opgeslagen emoties triggeren.  Best leuk, die theorie, maar hoe doe je dat, je hart open stellen en oude emoties verwerken?

Fysiek je hart openstellen

Wanneer je veel oud zeer hebt opgeslagen in je hartgebied, dan gaan de tussenribspieren en andere spieren in je borstkas strakker staan. Om de spieren in je hartgebied te ontspannen kun je een aantal dingen doen:

Je kunt oefeningen doen om je borstkas te openen, je kunt je laten masseren of je kunt jezelf masseren.

Oefening om je hart te openen: HALO

In deze oefening gaan we de schouders leren ontspannen. We noemen deze oefening ook wel de HALO. Het helpt je ook het verschil te voelen tussen opgetrokken schouders en ontspannen schouders. Vaak ben je je niet bewust dat je je schouders hebt opgetrokken. Door je schouders naar achteren te brengen, open je je borstkas.

 • Ga rechtop staan, voeten op schouderbreedte uit elkaar, knieën licht gebogen.

 • Op een inademing trek je je schouders zo Hoog mogelijk op.

 • Vervolgens trek je je schouders naar Achteren.

 • Op een uitademing laat je je schouders naar beneden vallen (Laag). Je brengt je schouders dus niet rustig naar beneden, maar laat ze echt vallen.

 • Ontspan.

 • Doe dit 5 keer achter elkaar.

Zelfmassage om je hart te openen

Speciaal voor jou een oefening hoe je jezelf kunt masseren om je hart letterlijk meer ruimte te geven.

Waarschijnlijk is er tijdens deze zelfmassage wel een punt dat zeer doet. Geef dat punt wat extra aandacht. Bij veel mensen is dit gebied erg gevoelig. Bijna iedereen heeft hier wel emoties vastgezet. Door regelmatig dit gebied te masseren, maak je het weer open.

 • Wrijf met je handen om beurten over je borstbeen, vanaf je sleutelbeen naar beneden. Doe dit een aantal keer.

 • Ga nu met 3 vingers van beide handen over je borstbeen in cirkels bewegen, van boven naar beneden, je zult merken dat dit iets meer druk geeft dan de vorige handeling.

 • Plaats nu 1 duim midden op je borstbeen. Beweeg de duim met een stevige druk, zoveel als voor jou goed voelt, een klein beetje heen en weer, van boven naar beneden.

 • Verplaats je duim dan een klein stukje naar beneden en beweeg ook daar je duim van boven naar beneden. Zet net zoveel druk, als voor jou goed voelt.

 • Ga zo stapje voor stapje naar beneden totdat je bij de onderkant van je borstbeen bent aangekomen.

 • Geef daar waar het het meest zeer doet, extra aandacht, houd daar even stil, wel met lichte druk. Wrijf daarna zachtjes over deze plek.

 • Wrijf tot slot nog een keer met beide handen om beurten over je borstbeen.

Emoties verwerken

Veel emoties sla je op je het hartgebied. Om je hart open te stellen, is het dan ook fijn om de emoties die je daar hebt opgeslagen, te verwerken. Emoties willen graag gevoeld worden. Wanneer je ze niet uit de weg gaat, maar er echt met je aandacht naar toe gaat en ze voelt, lossen ze vanzelf op.

De meeste mensen leren al jong om emoties niet te voelen, als kind wordt je bijvoorbeeld vaak afgeleid als je huilt. Hierdoor leer je onbewust om je emoties uit de weg te gaan.  Dus doe tegengesteld aan wat je gewend bent en ga met je aandacht naar de emotie. Ga voelen. Je zult merken dat je je na verloop van tijd luchtiger en lichter voelt.

Een mooie oefening om emoties los te laten is ook om ernaar toe te ademen. Voel maar waar je een emotie hebt vastgezet en adem er in gedachten doorheen.

Boeken over het openen van je hart:

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin