Oprechte vriendelijkheid – zorgt voor geluk

foto: Happystock
Wanneer heb jij voor het laatst iets aardigs voor iemand anders gedaan? Gewoon zomaar, zonder er iets voor terug te verwachten? Vriendelijkheid zorgt er niet alleen voor dat je anderen blij maakt, het maakt jezelf ook gelukkiger.

Uit 2 onderzoeken blijkt dat iets geven aan iemand anders ons gelukkig maakt, zelfs gelukkiger dan wanneer we iets aan onszelf geven. Ook kan vriendelijkheid een vicieuze cirkel in gang zetten die zorgt voor naastenliefde en langdurig geluk.

Iets aardigs of iets nieuws doen

Eén van de onderzoeken verdeelde 86 deelnemers in 3 groepen. Eén groep werd geïnstrueerd om de komende 10 dagen iedere dag iets willekeurigs aardigs voor iemand anders te doen. Een andere groep moest iedere dag iets nieuws doen en de laatste groep kreeg geen instructies. Voorafgaand aan het onderzoek moesten alle deelnemers een enquête invullen over hoe tevreden ze waren met hun leven. Nadat de 10 dagen voorbij waren, kregen de deelnemers dezelfde vragenlijst weer voorgelegd. Hieruit bleek dat zowel de groep die iets aardigs moest doen als de groep die iets nieuws moest doen significant gelukkiger was. Bij de 3e groep was geen verschil te merken.

Vriendelijkheid heeft lang effect

Volgens het 2e onderzoek heeft iets aardigs doen voor een ander een meer langdurig effect op je geluksniveau dan wanneer je iets voor jezelf doet. Hoe fijner je het vindt om iets voor een ander te doen, hoe vaker je het in de toekomst ook zult doen. Er treedt een soort positieve spiraal in werking.

15 tips om gewoon vriendelijk te zijn

Beperk je vriendelijkheid niet tot alleen mensen. De onderstaande tips kun je toepassen op mensen, dieren en alle andere levende wezens.

 1. Schrijf eens 10 redenen op om blij te zijn. Geef dit papiertje aan iemand anders.

 2. Help eens een ouder iemand.

 3. Vraag eens iemand hoe het echt met hem of haar gaat. Vraag door.

 4. Neem de tijd om een collega te helpen.

 5. Bedank iedereen voor alles wat ze voor jou doen.

 6. Sluit je ogen en vergeef jezelf voor de emoties die je hebt.

 7. Kijk in de spiegel. Zeg tegen jezelf dat je perfect bent. Geloof het ook.

 8. Kijk naar de natuur, wees dankbaar voor de schoonheid ervan.

 9. Leef vanuit een liefdevolle open houding.

 10. Vier het leven. Geef regelmatig een feestje voor je dierbaren.

 11. Luister.

 12. Laat eens iemand anders voorgaan.

 13. Zeg tegen anderen dat je gelooft in hun dromen.

 14. Ruim de rommel op in je omgeving, ook al heb je die niet zelf gemaakt.

 15. Stop met roddelen.

Laten we de wereld mooier maken door iedere dag een klein beetje aardiger te zijn. Vergeet niet dat alles begint bij jezelf.

Vriendelijkheidsdagboek

Oefening: Neem jezelf voor dat je iedere dag iets aardigs voor iemand anders zult doen. Houd een vriendelijkheidsdagboek bij. Schrijf iedere dag voordat je naar bed gaat, wat je die dag voor aardigs hebt gedaan. Zet er ook bij wat voor gevoel het jou gaf. Door meer bewust stil te staan bij vriendelijkheid, zul je het ook meer in je leven inbouwen. Onthoud: vriendelijkheid is een bouwsteen voor geluk.

Boeken over vriendelijkheid:

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin