Overprikkeling: oorzaak en tips

foto: Luxe


Heb jij ook weleens dat je overprikkeld bent? Ik bedoel dan dat er teveel zintuigelijke indrukken op je afkomen in een bepaald tijdsbestek. Je voelt je een beetje overweldigd. Ken je dat?

Wat zijn prikkels?

Voor mij zijn prikkels alle indrukken die je via je zintuigen binnen krijgt. Dat kan dus zijn: beelden, geluid, geur, gevoelens, alles wat je via je zintuigen waarneemt. Sommige mensen vinden het heerlijk om veel prikkels binnen te krijgen, terwijl andere mensen er minder blij van worden.

Overprikkeling

Wanneer je meer prikkels binnen krijgt, dan je aankunt, heb je last van overprikkeling. Iedereen kan last hebben van overprikkeling, maar sommige mensen hebben er sneller last van. Zo hebben mensen met autisme sneller last van te veel indrukken. Maar ook hooggevoelige mensen kunnen minder goed met veel prikkels omgaan.

Hooggevoeligheid

Hooggevoelige mensen (zo’n 5 tot 10% van de bevolking) verwerken prikkels op een andere manier in de hersenen. De filter die prikkels verwerkt is als het ware iets dunner, waardoor prikkels meer intensief bij hen binnenkomen.

Symptomen van overprikkeling

Overprikkeling kan zich op vele manieren uiten. Zo kun je last krijgen van:

 • Stemmingswisselingen
 • Vermoeidheid
 • Lusteloosheid
 • Spanning in je lijf
 • Minder goed slapen
 • Depressieve gevoelens
 • Ongeduldig zijn
 • Snel geïrriteerd zijn

Door overprikkeling is het ook vaak moeilijk om bij jezelf te blijven en inzicht in jezelf te krijgen. Zo kom je vaak in een vicieuze cirkel terecht.

Overprikkeling kan kortdurend zijn, bijvoorbeeld wanneer je naar een feestje gaat, maar ook langdurend. Wanneer je langdurig overprikkeld bent, heb je een verhoogde kans op burn out en overspannenheid.

Tips om teveel aan prikkels tegen te gaan:

Wanneer je bij jezelf merkt dat je snel overprikkeld raakt, kun je de volgende dingen doen:

 1. Zoek regelmatig de stilte op
 2. Mediteer
 3. Ga de natuur in
 4. Bescherm jezelf energetisch
 5. Kijk minder tv
 6. Schakel je social media uit

Hooggevoeligheid op lange termijn

Bovenstaande tips gelden met name voor kortdurende overprikkeling. Voor de lange termijn kan het goed zijn, om te leren jezelf energetische afschermen of om andere gewoonten aan te leren, zodat er minder prikkels binnen komen. Als hooggevoelig persoon is het zeer belangrijk dat je alert bent op overprikkeling en dat je goed voor jezelf zorgt.

Test je hooggevoeligheid

Wil jij weten of je hooggevoelig bent? Doe dan de test van Elaine Aron.

Boeken over hooggevoeligheid

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin