Onvoorwaardelijke liefde – deel je liefde en ontvang

foto: Nina Buday
Wat is onvoorwaardelijke liefde? Misschien nog belangrijker, hoe kun je zelf onvoorwaardelijk liefhebben? Deel je liefde. Door onvoorwaardelijk van anderen te houden, verspreid je de liefde.

Op zoek naar liefde

Veel mensen zijn op zoek naar liefde. Volgens mij zit de truc in het ontvangen van liefde, in het delen ervan. Wanneer je onvoorwaardelijk van anderen houdt, verspreid je de liefde. Wanneer je anderen altijd liefdevol benadert, zullen anderen ook eerder vanuit liefde naar jou reageren. Je laat de hoeveelheid liefde in de wereld dus groeien, door zelf liefdevol te zijn.

Wat is onvoorwaardelijke liefde?

Bij onvoorwaardelijke liefde ben je begaan met het welzijn van iemand anders, zonder eraan te denken wat je ervoor terug krijgt.

Voor mij betekent het ook dat je elkaar neemt zoals je bent. Dat je elkaar niet wilt veranderen. Je hebt de essentie van de ander lief, ongeacht wat hij of zij doet of nalaat te doen. Echt onvoorwaardelijk liefhebben komt niet vanzelf, het kost tijd, moeite en vertrouwen.

Onvoorwaardelijke liefde geven

Om onvoorwaardelijk lief te kunnen hebben, is het belangrijk dat je ook onvoorwaardelijk van jezelf houdt. Het begint dus bij jezelf. Ken jij je eigen tekortkomingen en hou je ondanks dat van jezelf? Wanneer je dat kunt bij jezelf, kun je dat ook bij anderen. Houd dus van al je imperfecties, vergeef je zelf voor je fouten. Houd van je imperfecte zelf. Imperfectie maakt je menselijk.

Kies voor de liefdevolle benadering

Liefhebben is een keuze. Vraag jezelf bij alles wat je doet af: Wat is het meest liefdevolle dat ik kan doen voor deze persoon op dit moment? Iedereen zit anders in elkaar. Dus wat voor de een fijn is, is dat wellicht voor iemand anders helemaal niet. Benader anderen dus altijd vanuit de meest liefdevolle houding en zie de essentie van de persoon. Wat heeft hij of zij op dit moment nodig? Wanneer je het niet direct weet, kun je het natuurlijk ook aan de ander vragen. Wat heb jij op dit moment nodig?

Vergeven

Wanneer je onvoorwaardelijk van iemand houdt, kun je hen ook vergeven. Lees ook het artikel Vergeven doe je voor jezelf. Laat je boosheid varen en vergeef je geliefden. Laat je houden van niet beïnvloeden doordat je sommige keuzes die de ander maakt minder leuk vindt.

Omarm de verschillen

Sta open voor de ander, omarm de verschillen tussen jullie. Ieder mens is uniek, dat is het mooie van mens zijn. Heb iedereen in zijn unieke zelf lief. Sta open voor het anders zijn. Juist de verschillen tussen iedereen maakt het leven interessant.

Tips om liefde te verspreiden

  1. Doe iedere dag iets liefdevols voor iemand anders. Geef eens een compliment aan iemand, glimlach eens naar iemand die je niet kent. Doe iedere dag iets liefdevols en je zult merken dat je hart zich vergroot.

  2. Wees eerlijk. Je hoeft niet perfect te zijn om iemand lief te hebben, wees wel altijd eerlijk.

  3. Kies voor een liefdevolle houding, altijd.

  4. Heb jezelf lief. Zoals bij zoveel dingen, begint ook onvoorwaardelijke liefde bij je zelf.

  5. Sta open voor de ander. Leef je in. Wat heeft de ander nodig.

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin