Wat is relativeren en hoe kan het je helpen? Wanneer je goed kunt relativeren, laat je je niet zo snel uit het lood slaan. Je voelt je vaak minder snel overweldigd door niet alledaagse gebeurtenissen.
Kwestie van perspectief
Wanneer je een gebeurtenis vanuit een ander gezichtspunt kunt bekijken, haal je vaak de emotionele lading eraf. Relativeren betekent letterlijk: ergens de betrekkelijkheid van inzien. Je bekijkt het vanuit een ander perspectief, waardoor je vaak een mildere blik krijgt. Wanneer jou iets ergs overkomt, is het moeilijk om door je eigen emoties heen te kijken. Vaak triggert een gebeurtenis allerlei oude pijn en emoties. Wanneer je daardoor heen kunt kijken en echt kunt zien wat er precies is gebeurd, wordt het vaak een stuk minder erg. Maar dat is niet altijd makkelijk om te doen. Daarom hebben we een paar tips voor je.Focus op het positieve
Het helpt vaak om de positieve kanten te benadrukken. De meeste dingen die je overkomen, hebben niet alleen maar vervelende kanten. Vaak zijn er rondom een nare gebeurtenis bijvoorbeeld een hoop steunbetuigingen van vrienden of familie, of van mensen waar je het helemaal niet van had verwacht. Wanneer je tijdens of na een vervelende gebeurtenis, dat soort hartverwarmende momenten ervaart en daar even bewust bij stil staat, verdwijnt het negatieve iets meer naar de achtergrond. Ze zeggen niet voor niets: Gedeelde smart is halve smart. Ook kan een nare gebeurtenis ruimte maken voor iets nieuws. Iets wat uiteindelijk beter bij jou past. Vaak kun je dat op dat moment nog niet zien, maar zie je dat wel wanneer je later terugkijkt. Een geluk bij een ongeluk. De meeste gezegdes hebben echt een kern van waarheid.Te veel relativeren
Hoe een voorstander ik ook ben van relativeren, je kunt ook te ver gaan. Er bestaan mensen die echt alles relativeren, dat is volgens mij ook niet goed. Je loopt dan, vind ik, weg voor je eigen emoties. Je kunt namelijk altijd wel iemand vinden die het slechter heeft dan jij, maar dat betekent niet dat een bepaalde gebeurtenis niet erg is voor jou. Het gaat er dus denk ik om dat je reëel onder ogen kunt zien wat iets met jou doet. Waarbij je wel de emoties toe laat, maar je er niet door laat overweldigen. Waarbij je onderscheid maakt tussen oud zeer en een echte huidige emotie. Leuk verhaal, maar hoe doe je dat dan? Daarom hier nog 6 tips die je hopelijk verder helpen met relativeren.6 tips die je helpen met relativeren
- Haal diep adem. Wanneer je wordt overweldigd door emoties, haal dan eerst diep adem en tel dan tot 10. Doe er alles aan om te zorgen dat je kalmeert. Vanuit de kalmte kun je weer helder denken.
- Erg? Bedenk of het echt wel zo erg is. Is dit het ergste dat je ooit is overkomen? Door iets boven de gebeurtenis te gaan staan en te kijken of het echt het aller ergste is dat je ooit is overkomen, ben je gelijk al aan het relativeren. Je plaatst het in het juiste perspectief en meestal komt het gebeurde dan echt niet op de 1e plaats te staan.
- Bekijk het met humor. Wanneer je leert relativeren is humor erg belangrijk. Probeer het lachwekkende van de situatie in te zien en neem jezelf en wat er gebeurt iets minder serieus. Wanneer je iets met humor kunt bekijken, ben je milder.
- Neem de tijd. Vaak wanneer je een nachtje geslapen hebt, is het allemaal opeens een stuk minder erg. Tijd heelt misschien niet alle wonden, maar het helpt altijd een hoop. Bedenk dus bij iets vervelends, dat je er waarschijnlijk morgen heel anders naar kijkt.
- Pak afstand. Wanneer je als het ware een beetje boven het gebeurde kunt gaan staan, kun je er objectiever naar kijken. Kijk er eens naar alsof het niet jou maar een vriend of vriendin is overkomen. Vind je dan dat je redelijk reageert? Of laat je je volledig door je emoties in beslag nemen?
- Wees eerlijk tegen jezelf. Wees bij het relativeren ook echt eerlijk naar jezelf. Je hebt er niets aan om in je (negatieve) emotie mee te gaan. Reageer je echt vanuit het nu of spelen oude emoties een rol? Oude patronen die je nog niet verwerkt hebt?