Stop met piekeren – Laat je zorgen los

foto: shutterstock

Maak jij je ook steeds zorgen? Zit je vaak met je aandacht in je hoofd en blijven je gedachten maar doormalen? Dan volgen speciaal voor jou hier een aantal tips om te stoppen met piekeren.

8 tips om te stoppen met piekeren

  1. Laat je zorgen los. Wanneer je je zorgen maakt, zit je continu met je gedachten in de toekomst. Je maakt je druk om dingen die zouden kunnen gebeuren, maar hoogstwaarschijnlijk helemaal niet gaan plaatsvinden. Probeer meer in het moment te leven, en met je aandacht en gedachten te gaan naar wat er nu is. Concentreer je op wat je op dit moment ruikt, voelt en ziet. Op die manier laat je je zorgen los.

  1. Schrijf het op. Sommige gedachten kun je echt niet stoppen. Je bent bang dat je het vergeet en daardoor blijf je er in je hoofd mee bezig. Het helpt dan om je gedachten even op papier te zetten. Schrijf het op en laat het vervolgens los.

  1. Doe aan mindfulness. Mindfulness is aandachtstraining. Concentreer je op je ademhaling. Volg met je aandacht je ademhaling. Adem rustig in en uit. Blijf met je gedachten bij je ademhaling. Merk hoe je buik uitzet wanneer je inademt en hoe de lucht weer via je neus naar buiten gaat. Wanneer je je ergens op concentreert en er met je aandacht naar toe gaat, is er geen ruimte meer voor andere gedachten. Het wordt dan vanzelf rustig in je hoofd.

  1. Beweeg. Ook beweging is goed om je gedachten los te laten. Ga hardlopen, fietsen of wandelen, het liefst buiten in de natuur. Door te bewegen, maak je endorfine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je blijer wordt en lekkerder in je vel zit. Wanneer je je lekkerder voelt, maak je je over het algemeen ook minder zorgen. Dus stap op die fiets, of trek je wandelschoenen aan!

  1. Stel een piekermoment in. Geef jezelf de ruimte om op een vast moment per dag, bijvoorbeeld een halfuurtje voor het avondeten, te piekeren en je zorgen te maken. Op ieder ander moment van de dag, wanneer je merkt dat je piekert of je zorgen maakt, stop je daarmee en zeg je tegen jezelf dat dit tijdens je piekermoment wel komt. Op die manier leer je, je minder druk te maken. Je kadert het als het ware in. Zet het piekermoment niet te dicht voor het slapen gaan, anders ben je nog te hyper wanneer je wilt gaan slapen. Lukt het niet om het piekeren uit te stellen naar het piekermoment, schrijf dan je zorgen op en bekijk deze lijst later tijdens het piekermoment. Op deze manier leer je dat je meer controle over het piekeren hebt, dan je van tevoren dacht.

  1. Maak onderscheid tussen realistische zorgen en wat-als zorgen.
    Realistische zorgen zijn zorgen waar je daadwerkelijk gelijk iets aan kunt doen. Maak je je bijvoorbeeld zorgen over rekeningen die je niet kunt betalen, bel dan met de schuldeiser om te kijken of je een betalingsregeling kunt treffen. Kom in actie bij realistische zorgen. Wat-als zorgen zijn bijvoorbeeld: wat als mijn kind onder een bus loopt, wat als ik straks ziek wordt. Hoe groot is de kans dat dat zal gebeuren? Laat de wat-als zorgen los, het kost je veel tijd en energie om je met deze denkbeeldige scenario’s bezig te houden. Tijd en energie die je veel beter aan leuke dingen kunt besteden.

  1. Kijk naar de onderliggende emoties. Vaak ben je bang voor iets dat zou kunnen gebeuren. Je maakt je zo druk, dat de angst die je voelt voor wat er zou kunnen gebeuren, veel groter is, dan de emotie die je zou ervaren wanneer datgene waar je je zo druk om maakt daadwerkelijk gebeurt. Kijk naar de emotie waar je bang voor bent. Omarm je gevoelens, het maakt je menselijk.

  1. Accepteer onzekerheid. Onzekerheid hoort bij het leven. Je hebt niet alles onder controle. Onvoorspelbaarheid maakt het leven ook mooi, zorgt voor onverwachte wendingen en een beetje leven in de brouwerij. Je denkt dat je door je zorgen te maken, controle hebt, maar dat is niet zo. Het is een schijnzekerheid, een illusie. Laat dus de controle los, accepteer onzekerheid en go with the flow!

Boeken over stoppen met piekeren

 
is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin