Vriendschap is goed voor je gezondheid

foto: Ilike
Hoeveel echte vrienden heb jij? Echte vrienden met wie je belangrijke dingen kunt delen? Vriendschap is niet alleen goed voor je geestelijke gezondheid, maar ook voor je fysieke gezondheid.

Tegenwoordig doen verschillende wetenschappers onderzoek naar de effecten van vriendschap. Hieronder een overzichtje wat vriendschap voor je kan betekenen.

Vriendschap zorgt voor een langere levensverwachting

Het blijkt dat het hebben van sterke sociale relaties ervoor zorgt dat je langer leeft. Het effect van sterke vriendschappen blijkt zelfs net zo groot te zijn, als wanneer je zou stoppen met roken.

De onderzoekers denken dat het effect van vriendschap op je gezondheid te maken heeft met het verwerken van stress door je lichaam. Wanneer je je geïsoleerd voelt, levert dat chronische stress op, wat z’n weerslag heeft in je lichaam.

Vriendschap maakt je gezonder

Dezelfde groep onderzoekers heeft ook gemeten hoe hoog de bloeddruk is, de BMI, de taille-omtrek en het niveau van C – reactief proteïne, dat de ontstekingswaarde in je bloed weergeeft.  Het blijkt dat mensen met minder sociale banden, op slechtere waarden uitkomen dan mensen met veel sociale relaties.  Zo bleek bijvoorbeeld bij ouderen, dat mensen met weinig sociale contacten een twee keer zo hoog risico hebben op hoge bloeddruk. Dit effect is hoger dan het effect dat bijvoorbeeld diabetes heeft op een hoge bloeddruk.

Vriendschap zorgt voor een scherpe geest

Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat gevoelens van eenzaamheid het risico op dementie verhogen. Het ging hierbij om een subjectieve beleving van eenzaamheid en niet zo zeer of men wel of geen vrienden had. Je kunt je ook eenzaam voelen, terwijl je een hoop goede vrienden hebt.

Vriendschap helpt je door moeilijke tijden

Wanneer je moeilijke tijden doormaakt, zoals bijvoorbeeld een scheiding, een ernstige ziekte, verlies van een baan of de dood van een geliefde, is het fijn wanneer je terug kunt vallen op je vrienden. Mensen die je steunen en er gewoon voor je zijn. Die je verhaal aanhoren en je een dikke knuffel geven. Of je praktisch ondersteunen door voor je te koken of je te helpen met het vinden van een nieuwe baan of huis. Mensen die je helpen de dingen te verwerken en je leven weer op de rit te krijgen.

Vriendschap bevordert verandering

Goede vrienden moedigen je aan om gezonde gewoontes te kweken. Ze tikken je op de vingers wanneer je bijvoorbeeld te veel alcohol drinkt of nooit sport. Ze maken je bewust van jouw keuzes op je gezondheid, omdat ze het beste voor je willen.

Koester je goede vrienden

>Laat je goede vrienden eens merken hoe fijn je het vindt dat ze er voor je zijn. Bedank ze eens voor hun vriendschap of vertel ze simpelweg dat je blij bent dat ze in je leven zijn. Koester ze op een manier die bij jou en jullie vriendschap past.

Boeken over vriendschap

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin