Vergeven doe je voor jezelf – met 5 inzichten en visualisatie-oefening

foto: Jan Martin Will

Blijf jij wel eens hangen in de slachtofferrol of koester je  wrok tegen iemand? Je kunt jezelf helpen om dit los te laten en degene tegen wie je wrok koestert of degene die je heeft pijn gedaan te vergeven. Vergeven doe je niet voor de ander, je doet het voor jezelf. Vergeven verruimt je hart.

Wat is vergeven ?

Wanneer je iemand vergeeft, haal je je eigen emotionele reactie van de gebeurtenis af. Vergeven is het loslaten van de emotionele lading die op het gebeurde zit. Wanneer je die emotie kunt loslaten en kunt begrijpen waar jouw reactie vandaan komt, pas dan kun je oprecht vergeven. Vergeven doe je met je hart. Het maakt je leven lichter.

Liefdevolle houding

Je kunt de gebeurtenis in een breder perspectief plaatsen. Wanneer je in staat bent een stapje terug te doen en te kijken naar wat er werkelijk gebeurd is, ben je in staat om te vergeven. Wanneer je in staat bent je eigen pijn en gekwetstheid opzij te zetten en vanuit een liefdevolle houding het gedrag van de ander te bekijken en te zien waar het gedrag vandaan komt, dan kun je pas echt bewust vergeven.

Voor vergeven heb je een open compassievolle houding nodig.

5 inzichten die je helpen te vergeven

Vergeven is niet altijd makkelijk. Misschien helpt het wanneer je de volgende inzichten in je achterhoofd houdt:

 1. Vergeven doe je voor jezelf. Boos zijn op iemand of in de slachtofferrol blijven hangen, kost heel veel energie. Wanneer je kunt vergeven en niet in de boosheid blijft hangen, voel je je lichter en blijer.

 2. We zijn allemaal menselijk. Ieder mens maakt fouten en niemand is perfect. Bedenkt dat de intentie van bijna alle mensen in wezen goed is. Het is niet hun intentie geweest om je te kwetsen, het was alleen het gevolg.

 3. We handelen allemaal vanuit onze eerdere ervaringen. Wanneer je begrijpt wat iemand eerder heeft meegemaakt, hoe hij is opgevoed, waar zij is opgegroeid, dan kun je iemands gedrag vanuit een breder perspectief zien. Het maakt het makkelijker te begrijpen waarom iemand doet, wat ie doet.

 4. Kijk ook naar je eigen emotionele reactie. Waar komt die heftige reactie vandaan? Heeft het wel met deze situatie te maken of is je reactie het resultaat van eerdere kwetsuren, bijvoorbeeld vanuit je jeugd of een eerdere relatie.

 5. Bedenk dat wat iemand zegt of doet vaak niet met jou te maken heeft. Hoe iemand handelt en wat iemand doet, zegt wat over diegene. Het zegt niets over jou en heeft vaak helemaal niets met jou te maken.

Visualisatie-oefening voor vergeving.

Sonya Lyubomirsky geeft in haar boek: “de maakbaarheid van geluk”  een aantal tips om vergeving in de praktijk te brengen. Onderstaande visualisatie is een vrije vertaling van 1 van de tips.

 • Stel je een bepaald persoon voor van wie je vindt dat die je kwaad heeft berokkend.
 • Leef je in deze persoon in en visualiseer dat je hem of haar vergeeft.
 • Probeer empathie te voelen voor deze persoon.
 • Zie hem of haar als compleet mens en bekijk niet alleen zijn kwalijke gedrag.
 • Stel je voor dat je hem of haar kunt vergeven.
 • Laat nu al je boosheid, pijn en vijandigheid los.
 • Ga tijdens de visualisatie na wat er gebeurt wanneer je hem of haar kunt vergeven, wat denk je, hoe voel je je, hoe gedraag je je?

Door vergeving te visualiseren voel je je daadwerkelijk beter, je stressniveau gaat naar beneden, je voelt je minder boos of verdrietig.

Zoals Mahatma Gandhi zei: “The weak can never forgive. Forgiveness is the attribute of the strong.”

Wie wil jij nog iets vergeven? Doe het nu, het maakt je leven luchtiger.

Boeken over vergeven:

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin