Vitaliteit via de adem

foto: Gettyimages

De meeste mensen kennen wel ademhalingsoefeningen om te ontspannen. Er bestaan echter ook manieren van ademhaling die je energie geven. Door via onderstaande oefeningen bewust te ademen, krijg je meer zuurstof binnen dan anders. Iedere cel in je lichaam wordt daardoor vitaler. Je lichaam is gelijk meer alert. Erg handig voor momenten waarop je wat extra concentratie nodig hebt, of op dagen dat je je gewoon net even iets minder fit voelt.

Afwisselend ademen (Nadi shodhana)

Deze oefening werkt goed wanneer je je wilt concentreren of extra energie nodig hebt. Doe deze oefening niet vlak voor het slapen.

Oefening

Deze ademhaling brengt rust en balans en harmoniseert de rechter-en linkerhersenhelft. Begin in een gemakkelijke meditatieve houding, houd je rechterduim over het rechterneusgat en adem diep in door het linkerneusgat . Sluit op het hoogtepunt van inademing, je linkerneusgat met je ringvinger, adem uit door het rechterneusgat. Ga verder in dit patroon, inademen door het rechterneusgat, afsluiten van het rechter rechterneusgat met je rechterduim, en uitademen door het linkerneusgat.

Verlichtende ademhaling (Kapalabhati)

Deze oefening is goed om wakker te worden en om je lichaam op te warmen. Het voelt als een kopje espresso. Ben je er klaar voor om je dag opgewekt te beginnen? Doe dan de onderstaande oefening.

Oefening

Deze oefening begint met een lange langzame inademing, gevolgd door een snelle, krachtige uitademing vanuit de onderbuik. Wanneer je gewend bent aan deze in- en uitademing, voer dan het tempo wat op naar om de 1 à-2 seconden. Blijf wel door je neus ademen. Doe deze ademhaling maximaal 10 keer achter elkaar.

Boeken over vitaliteit via de adem:

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin