De weldaad van stilte – minder geluid, meer welzijn

foto: TTstudio
Geniet jij ook af en toe van het heerlijke effect van stilte? Even helemaal geen geluid om je heen, waardoor je automatisch naar binnen keert en tot rust komt.

Zelf vind ik het heerlijk de kracht van de stilte. Sommige mensen vinden stilte vervelend en proberen iedere afwezigheid van geluid op te vullen met gepraat of muziek. Ik heb echt behoefte aan stilte, als moment van bezinning en reflectie, maar ook gewoon om even tot rust te komen.

Prikkels

Helemaal in de hectische maatschappij van tegenwoordig met alle indrukken is stilte steeds meer nodig. Nog nooit zijn onze zintuigen zo op de proef gesteld als in de huidige tijd. Waarschijnlijk gaat 80% van de prikkels onopgemerkt aan je voorbij. Je verwerkt ze echter wel in je onderbewustzijn.  Al dat verwerken kost een hoop energie.  Je hebt daarvoor meer slaap nodig, terwijl je door alle indrukken, waarschijnlijk minder makkelijk slaapt.

Het nu van stilte

Stilte is dus niet alleen van belang om minder prikkels binnen te krijgen, in de stilte ga je ook dingen verwerken. Je komt tot rust en keert naar binnen. Je kunt op momenten van stilte ervaren hoe het echt met je gaat. Het lijkt een basisbehoefte om vanuit stilte contact te houden met jezelf. Vanuit die stilte leer je jezelf beter kennen, waardoor je je minder laat meeslepen door gedachten en gevoelens.

Stilteplekken

Waar vind je nu nog echte stilte. Het lijkt een schaars goed. In steden is er bijna niet aan geluid te ontkomen. In de natuur is het ook niet echt stil, maar die natuurlijke geluiden werken wel rustgevend. Je zult het zelf waarschijnlijk ook wel ervaren hebben, dat bijvoorbeeld het geluid van een kabbelend beekje je tot rust kan brengen.

Tegenwoordig heb je ook veel stilteplekken. Oude kloosters waar je heerlijk een weekend in stilte kunt doorbrengen. Waar er zelfs tijdens het eten niet met elkaar wordt gepraat. Wel genieten van elkaars aanwezigheid, maar zonder woorden.

Kijk ook eens hier voor een stilteweekend:
Stilteweekend.nl

Creëer meer stilte in je leven

Wil je meer stilte in je leven inbouwen? Denk dan eens aan de volgende dingen:

  • Zet je telefoon eens 1 dag in het weekend uit. Ja, je leest het goed. Gewoon 1 dag volledig niet bereikbaar. Niet bellen, niet appen, niet op facebook. Gewoon ouderwets niet bereikbaar. Je zult merken, hoeveel tijd en rust je dit geeft. Misschien wordt je eerst erg onrustig van het gevoel niet bereikbaar en niet op de hoogte te zijn, maar uiteindelijk brengt het je rust.
  • Zoek de natuur op. Zoek de stilte van de natuur op. Maak een lekkere bos- of strandwandeling. Geniet van de rust en het effect dat de natuur op je heeft.
  • Mediteer. Zoek de stilte in jezelf op. Mediteren kun je ook met geluid om je heen, maar het gaat gemakkelijker in stilte. Maak contact met de stilte in jezelf. Wanneer je dit regelmatig doet, kun je ook gemakkelijker op lawaaiige plaatsen contact met de stilte in jezelf maken.
  • Neem deel aan een stiltedag of –weekend. Kijk eens wat er in jouw omgeving wordt georganiseerd op het gebied van stilte. Je zult merken hoe fijn het kan zijn om gewoon in stilte met elkaar te zijn. Niets hoeft, alles is gewoon zoals het is.
  • Laat de televisie uit. Net als de mobiele telefoon, brengt de televisie ook veel indringende beelden en geluiden voort. Zet de televisie eens een paar dagen niet aan. Geniet van de rust en ga eens ouderwets een spelletje doen, een boek lezen of begin een goed gesprek met je huisgenoot.

Ervaar de stilte

Je zult merken dat hoe vaker je rust in je leven inbouwt, hoe meer je er ook naar verlangt. Wanneer je weet hoe heilzaam de stilte voor je is, vraagt je lichaam en geest er automatisch naar.

Hoe bouw jij stilte in je leven in? Laat het ons weten via een reactie onderaan deze pagina.

De grootste openbaring is de stilte. – Lao Tse

Boeken over stilte:

 
is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin