Dieper vertrouwen – tips voor sterke relaties

foto: Aleksandr Markin
Vertrouw jij anderen gemakkelijk? Heb jij meestal positieve verwachtingen van anderen?  Wat is vertrouwen precies? Hoe ontstaat het en wat kun je er zelf aan doen?

Wat is vertrouwen?

Voor mij is vertrouwen dat je uitgaat van de goede bedoelingen van anderen. Dat je er op rekent dat anderen  doen wat ze zeggen. Je hebt positieve verwachtingen en gaat ervan uit dat de ander het goede doet. Vertrouwen  kun je ook hebben in een goede afloop. Je vertrouwt erop dat alles goed komt. Dat heeft niet zo zeer te maken met vertrouwen in anderen, maar meer in het geheel.

Teleurgesteld

Ik denk dat iedereen wel eens heeft meegemaakt dat je vertrouwen beschaamd wordt. Dat er tegen je gelogen is, dat je niet gesteund werd op momenten dat je het verwachtte. Het is onvermijdelijk dat je in relaties wel eens teleurgesteld wordt. Dat is echter nog geen reden om je hart af te sluiten en jezelf te isoleren. Maar het is wel een reden om de enige persoon die je voor 100% kunt vertrouwen te koesteren: jezelf.

Zelfvertrouwen

Het vertrouwen van anderen begint bij het vertrouwen in jezelf. Wanneer je lief bent voor jezelf, heb je minder erkenning van anderen nodig. Goed voor jezelf zorgen en jezelf liefdevol behandelen, vergroot niet alleen je zelfvertrouwen, maar het verdiept ook je verbinding met anderen. Zelfvertrouwen geeft je vertrouwen dat je de dingen die op je pad komen aankunt. Het geeft je een gevoel van veiligheid. Je weet dat wanneer je fouten maakt, je niet bij de pakken neer gaat zitten. Je probeert het gewoon weer opnieuw.

Vanuit dat vertrouwen in jezelf, kun je gemakkelijker een liefdevolle verbinding met anderen aangaan.

Tips voor meer zelfvertrouwen

  1. Vermijd mensen die jouw zelfvertrouwen ondermijnen. Ga mensen die jou gebruiken, uit de weg. Ga ook mensen uit de weg die niet met je mee kunnen dromen, die altijd wel een negatieve opmerking plaatsen. Kijk naar de mensen die je steunen in je leven. Jij bepaalt wie je in je leven toelaat.

  2. Wees zelf je beste vriend. Kom beloften aan jezelf na. Zorg goed voor jezelf. Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Je hoeft niet perfect te zijn. Wees lief voor jezelf.

  3. Praat in liefdevolle bewoordingen over en tegen jezelf. Wanneer je een fout maakt, veroordeel jezelf dan niet, maar denk: o, dat was niet zo handig, wat kan ik hiervan leren. Wanneer je liever voor jezelf bent, bij het maken van fouten, ben je ook meer begripvol naar anderen wanneer er iets mis gaat. Zie ook Lief zijn voor jezelf – de kracht van zelfcompassie.

Vertrouwen is voor ieder relatie erg belangrijk, zowel voor de relatie met jezelf als met anderen.

Diepere relaties

Vertrouwen in de beste intenties van de ander zorgt voor diepe en hechte relaties. Je vertrouwt erop dat de ander in de beslissingen die hij of zij neemt ook jouw belang meeweegt. Je gaat uit van eerlijkheid, integriteit en respect. Je hebt vertrouwen dat de ander je steunt op momenten dat je het moeilijk hebt. Maar het gaat ook om begrip, niemand is perfect. Iedereen handelt vanuit zijn eigen kwetsuren, angsten en ervaringen uit het verleden. Soms heeft dat effect op een huidige relatie, ook al heeft het daar niets mee te maken. Wanneer je dat kunt zien en met compassie kunt benaderen, zul je merken dat je relatie dieper wordt.

Vertrouwen uitbreiden

Vertrouwen bouw je langzaam op. Je stelt jezelf steeds wat meer open naar de ander, dat gaat heel geleidelijk.

Hier nog wat tips om meer vertrouwen te creëren in je bestaande relaties.

  1. Vertel geen vertrouwelijke dingen door. Wanneer je partner of vriend(in) je in vertrouwen iets vertelt, schaadt dit vertrouwen dan niet. Zo zorg je voor een veilige geborgen sfeer.

  2. Besteed tijd aan elkaar. Maak tijd voor elkaar om samen dingen te doen. Echt even met elkaar te praten om te horen wat er leeft bij de ander.

  3. Houd rekening met het belang van de ander. Neem in de beslissingen die je neemt, ook altijd het belang van de ander mee.

  4. Houd je ook aan kleine beloftes die je maakt. Wanneer je zegt te bellen, doe dat dan, wanneer je ergens om een bepaalde tijd hebt afgesproken, zorg dan dat je daar bent. Deze kleine dingen zorgen voor een stevige vertrouwensbasis.

  5. Zeg sorry. Leer om jezelf te verontschuldigen wanneer je iets niet goed gedaan hebt of de ander teleurgesteld hebt. Leg uit waarom je iets gedaan hebt.

  6. Doe samen dingen. Doe iets wat jullie allebei blij maakt. Sta open voor nieuwe ervaringen.

  7. Leer te vergeven. Niemand is perfect en niemand is hetzelfde. Er zullen dus altijd dingen zijn in een relatie of vriendschap waar je niet blij van wordt.
    Praat er met elkaar over en leer de ander te vergeven. Zie ook Vergeven doe je voor jezelf

  8. Praat met elkaar. Praat over je verwachtingen en kijk of je elkaar daarin tegemoet kunt komen. Praat ook over de dingen die je dwars zitten in een vriendschap of relatie. Uiteindelijk maakt het je relatie sterker, doordat je de ander beter gaat begrijpen.

  9. Maak verbinding vanuit je hart. Praat ook met elkaar over de dingen die belangrijk voor je zijn. Doe dit vanuit je hart, bijvoorbeeld: voor mij voelt het fijn als…. Stel je daarbij kwetsbaar op. Dat geeft de ander de mogelijkheid om zich ook open te stellen en niet in de verdediging te gaan.
 

Boeken over vertrouwen:

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin