Gastvrijheid voor je emoties – met oefening

foto: Irbis pictures
Hoe gastvrij ben jij? Is dat ook afhankelijk van de omstandigheden? Door de huidige vluchtelingenstroom komt je gastvrijheid misschien wel onder druk te staan. Wat is gastvrijheid precies? Hoe kun je zelf gastvrijheid bevorderen?

Wat is gastvrijheid precies?

Wanneer je het woordenboek erop na slaat, is gastvrijheid:

  1. Gulheid in het onthalen van gasten
  2. Hartelijkheid
  3. Warmte

In feite kun je het begrip opsplitsen in gast en vrijheid. Je zorgt ervoor dat een gast zich vrij voelt, doordat je hem warm onthaalt. Vrijheid gaat hier volgens mij over iemand met een open houding ontvangen, zodat hij zich veilig genoeg voelt om zichzelf te kunnen zijn.

Verbondenheid & gastvrijheid

Wanneer  je met je gastvrijheid verbondenheid kunt creëren, ontstaat er volgens mij iets magisch. Verbondenheid is een belangrijke menselijke behoefte. De mens is toch een kuddedier. Wij voelen ons het fijnst wanneer we in verbinding staan met andere mensen. Wanneer we ons verbonden voelen in een sociaal netwerk van gezin, collega’s of vrienden. Hoe mooi is het wanneer je vreemdelingen het gevoel van verbondenheid kunt geven? Het kan het begin zijn van een mooie vriendschap of in ieder geval zorgt het voor een sprankelend moment.

Uiteindelijk zijn we als mensen allemaal met elkaar verbonden, dus waarom zou je niet openstaan voor een vreemdeling. Is hij of zij niet ook gewoon een stukje van jou? Een stukje universeel mens?

Open armen

Hoe fijn is het om anderen met open armen te ontvangen? Vanuit vertrouwen en hartelijkheid? Verplaats je eens in de ander. Hoe zou jij het vinden om gastvrij te worden ontvangen? Ontstaat er dan niet gelijk een band en blijdschap? Gastvrijheid laat liefde stromen.

Dus stel je hart en je huis open voor ieder mens.

Gastvrijheid voor je emoties

Gastvrijheid kun je ook op je emoties toepassen. Wanneer je je emoties altijd met open armen ontvangt, en ze er gewoon mogen zijn, verwerk je de oorzaken van de emoties sneller. Dus laat alle emoties, zowel positieve als negatieve gewoon toe. Ervaar ze en laat ze vervolgens los. Vaak hebben we de neiging om alleen de positieve emoties toe te laten. Je voelt je echter zoveel lekkerder wanneer je alle emoties gewoon toelaat en niets onderdrukt.

Visualisatie-oefening: De herberg

Met deze geleide visualisatie kom je dichter bij je emoties en nodig je je emoties uit om er te zijn. De oefening duurt ongeveer 5 minuten. Heb je grote of heftige gebeurtenissen meegemaakt in je leven, ga dan liever niet zelf aan de slag met je emoties, maar doe dit onder begeleiding van een professional.

Door je emoties toe te laten, verwerk je ze. Met deze oefening kun je oude vastgezette emoties alsnog verwerken.

Boeken over emoties:

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin