Gezond met groenten (met gemakkelijke tips)

foto: Olga Pink

Er wordt veel gezegd en geschreven over gezond eten, bewegen en afvallen. Als je gezond wilt afvallen (of slank wilt blijven) dan moet je vooral zorgen voor goede eet- en drinkgewoonten. Beweging is natuurlijk ook heel belangrijk voor je gezondheid, maar je valt er niet zoveel van af als vaak gedacht wordt. Goed eten staat daarvoor echt op nummer 1.

Volgens Mirjam Hommes, auteur van het boek ‘De Slanke Waarheid’, zijn de drie belangrijkste dingen bij het afvallen:

  • Meer groenten eten (minstens 300 g per dag);
  • Minder suiker eten én drinken (maximaal 25 gram ‘vrije’ suiker per dag);
  • Zelf koken, met verse ingrediënten en zonder pakjes, potjes en zakjes.

Waarom meer groenten?

Groenten zijn het beste voedsel dat we hebben. Vers of uit de diepvries (níet uit een potje). Groenten bevatten veel vezels, die goed zijn voor je darmen. Wanneer je veel groenten eet verandert de samenstelling van je darmbacterieën (je microbioom). Je darmen worden gezonder en kunnen beter hun werk doen. Waardoor jij weer gemakkelijker afvalt en vooral: beter in je vel zit. Natuurlijk zitten groenten boordevol vitaminen en mineralen en dat is natuurlijk ook hartstikke gezond.

Bovendien zit je snel vol van groenten. Vol zitten heeft namelijk niets te maken met de hoeveelheid calorieën in een voedingsmiddel zitten. Dat bleek kort geleden nog uit onderzoek van de Universiteit Wageningen. De hoeveelheid vezels en of je veel moet kauwen spelen een grotere rol bij een vol gevoel. Het is zelfs zo dat junkfood met heel veel calorieën al weer snel een hongergevoel geeft. Niet zo handig dus!

Geschrapte worteltjes en andere snackgroenten geven wél snel een gevoel van verzadiging. Daarom is het altijd slim om rauwkost zoals komkommer, waspeen, tomaat, radijs of paprika aan je lunch of snacks toe te voegen. Dat helpt om aan je 300 gram groenten per dag te komen én je zit sneller vol.

Een laatste reden om meer groenten te eten is dat het je ook helpt bij het wennen aan minder zoet eten. Wanneer je namelijk went aan het eten van verse groenten, dan past je smaak zich aan. Dat helpt je bij het laten staan van producten vol suiker, want die vindt je dan minder lekker (te zoet). Als je meer wilt weten over makkelijk minderen met suiker, lees dan dit artikel van de Mirjam Hommes: Makkelijk minderen met suiker? Drink het niet op!

Tips om meer groenten te eten

  • Eet minimaal twee keer per dag groenten (dus ook bij de lunch en/of een snackmoment);
  • Zorg dat bij de warme maaltijd minstens de helft van je bord vol ligt met groenten (en eet die ook echt op);
  • Vervang geraffineerde koolhydraten zoals brood en pasta door groenten. Bijvoorbeeld bij het avondeten met courgetti of bloemkoolrijst. Of door te lunchen met een salade of zelfgemaakte groentesoep in plaats van een boterham met kaas.

De slanke waarheid

De slanke waarheidDe Slanke Waarheid is geen dieetboek, maar een vlot geschreven leesboek waarin je allerlei praktische tips en informatie krijgt om je eigen slanke waarheid te vinden.
Na het lezen van dit boek weet je niet alleen hoe je een slanke en gezonde levensstijl kunt ontwikkelen, je weet ook hoe je dat makkelijk en steeds ‘onbewuster’ kunt doen.
EEN ECHTE AANRADER!
is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin