Het belang van zelfkennis – inzicht voor balans en rust

foto: Lassedesignen
Inzicht in jezelf zorgt voor balans en rust. In veel religies en stromingen wordt het belang van zelfkennis onderkent. In het Boeddhisme bijvoorbeeld wordt onderwezen hoe je je impulsen en neigingen tot oordelen kunt beheersen. Ook vanuit de psychologie zijn er inmiddels veel mogelijkheden om je zelfkennis te vergroten.

Meer inzicht in jezelf

Als we naar het boeddhisme kijken, dan gaat het daar voornamelijk om het beheersen van onze gedachten. Ook besteedt het boeddhisme aandacht aan onthechten. Zij verstaan daaronder dat je niet direct toegeeft aan impulsen en verleidingen. Door middel van meditatie kun je proberen in het hier en nu te blijven en je gedachten en impulsen van een afstandje te bekijken. Je bent niet je gedachten, je hebt gedachten.

Werkelijk vrij

Je bent pas werkelijk vrij, wanneer je je gedachten en impulsen kunt overstijgen en beheersen. Kun jij zonder oordeel je eigen behoefte aan controle, waardering of liefde aanschouwen? Kun jij ook kijken naar je schaduwkanten en je destructieve kanten de ruimte geven? Probeer ook je negatieve eigenschappen te omarmen. Wanneer je je negatieve kanten niet wegdrukt, maar ruimte geeft, voel je je veel fijner. Niemand is perfect, dus wees blij met wie je bent. Wanneer je alles wat er is, positief en negatief er gewoon kunt laten zijn, dan ben je pas werkelijk vrij.

Persoonlijke groei volgens Jung

Ook Carl Gustav Jung onderkende het belang van zelfkennis. Hij gaat uit van het principe van individuatie. Waar hij mee bedoelde: worden wie je in wezen bent. Volgens Jung streeft ieder mens naar zelfverwerkelijking en is onze psyche altijd uit op persoonlijke groei. Ons persoonlijk onbewuste is de motor achter deze persoonlijke groei. Door meer kennis en inzicht in je persoonlijke onbewuste processen, begrijp je je eigen gedrag beter. Ook kun je daardoor je gedrag makkelijker veranderen.

The Work van Byron Katie

Katie gaat ervan uit dat je door jezelf 4 vragen te stellen, je leven drastisch kunt veranderen. Wanneer je je ergert aan gedrag van anderen, zegt dat meestal iets over jezelf. Je gevoel is vaak het gevolg van je eigen gedachten. Je kunt niet het gedrag van anderen veranderen, maar je hebt wel controle over je eigen gedachten.  Stel jezelf de volgende vragen:

  • Is het waar?
  • Kun je absoluut weten dat het waar is?
  • Hoe reageer je als je die gedachte hebt?
  • Wie zou je zijn zonder die gedachte?

Door het stellen van deze vragen aan jezelf en ook oprecht en eerlijk te antwoorden, krijg je inzicht in je gedachtenpatroon. Zodra je inzichtelijk hebt welke gedachten ervoor zorgen dat je je ergert, kun je deze gedachten omdraaien. Hoe mooi is dat?

Zelfkennis geeft rust

Door inzicht in jezelf en actief je gedrag te veranderen, zul je niet meer zo snel “aan slaan” op gedrag van anderen. Je geeft ruimte aan je emoties en kunt overdreven reacties op gedrag van anderen herkennen en omdraaien. Zelfkennis zorgt daardoor voor meer rust en balans in je leven.

Boeken over zelfkennis:

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin