Laat je gehechtheid los – 5 tips om te onthechten

foto: Brian A Jackson
Hoe gehecht ben jij aan materiële zaken? Of hecht jij je wellicht sterk aan relaties? Wanneer je  minder gehecht bent, zoek je je geluk minder buiten jezelf. Je zoekt je erkenning niet in het nieuwste paar schoenen of de nieuwste telefoon. Je zoekt je geluk in jezelf. Het grappige is dat hoe minder je gehecht bent, hoe meer mooie dingen er vaak op je pad komen. Je staat namelijk meer open voor andere zaken.

Gehechtheid aan spullen

Word je nou echt gelukkiger wanneer je de nieuwste spullen hebt? Een grotere TV of de nieuwste gadgets? Uit onderzoek blijkt dat je geluk slechts van korte duur is na een nieuwe aankoop. Vlak na de aankoop gaat je geluksgevoel weer terug naar het basisniveau. En dat terwijl je er waarschijnlijk wel heel hard voor gewerkt hebt, tijd die je wellicht veel beter in andere zaken had kunnen steken, zoals bijvoorbeeld het helpen van anderen. Dat is een activiteit waar je daadwerkelijk gelukkiger van wordt. Ook brengen extra spullen zorgen met zich mee, je moet ze wellicht extra verzekeren, misschien moet je ook wel harder werken om de spullen ergens te kunnen stallen.

Gehechtheid aan mensen

Naast je te hechten aan materiële dingen, kun je je ook hechten aan mensen. Natuurlijk is het goed om van andere mensen te houden en hun aanwezigheid in je leven te waarderen. Wanneer er sprake is van onvoorwaardelijke liefde, wat is er mooier dan dat? Met je hechten aan mensen, bedoel ik dat je iemand echt nodig hebt in je leven om je gelukkig te kunnen voelen. Dat je die persoon niet vrij laat zijn of haar eigen keuzes te maken. Dat je je gekwetst voelt wanneer zij niet op de manier zoals jij dat zou willen in je leven zijn. Jij geeft daarmee andere mensen macht over jouw geluk. Laat de mensen in je leven gewoon zijn zoals ze zijn en houd van hen. Daarmee laat je de liefde stromen.

Tips om gehechtheid los te laten

Wanneer je minder gehecht bent, zowel aan dingen als aan mensen, voel je je gelukkiger. Daarom hier enkele tips om dat te bereiken.

  1. Laat de behoefte om te bezitten los. Onthechting betekent: je los maken van de behoefte om ergens aan gehecht te zijn. Het betekent niet dat je niets mag bezitten of ervan mag genieten. Het betekent dat je je realiseert dat je je niet gelukkiger voelt door meer bezit, of door anderen controle over jouw geluk te geven. Doordat je dit realiseert, ga je andere doelen nastreven in je leven.

  2. Vertrouw op de kracht van het universum. Wanneer je er vertrouwen in hebt, dat alles wat je nodig hebt op je pad komt, heb je minder behoefte om je te hechten. Je voelt minder de noodzaak om dingen vast te houden en te bezitten.

  3. Onderzoek je overtuigingen. Kijk eens goed naar je overtuigingen over bezit en geluk. Wat zorgt ervoor dat jij je gelukkig voelt? Zit jouw geluk in het hebben van meer spullen? In de status van een succesvolle carrière? Ga voor jezelf na welke overtuigingen jij hebt en laat ze los. Ga voor je innerlijke geluk. Meer over overtuigingen loslaten, vind je in het artikel Leven zonder te oordelen.

  4. Onvoorwaardelijke liefde. Onthechting van mensen doe je door onvoorwaardelijk te houden van de mensen in je leven. Laat hen hun eigen keuzes maken en houd toch van ze, ook al zou het niet jouw keuze zijn geweest. Laat hen zijn, wie ze zijn.

  5. Go with the flow. Laat je mee stromen op de golven van het leven. Vecht niet tegen de dingen die je overkomen. Wanneer je je laat meevoeren op de ervaringen van het leven, voel je je blijer. Wanneer je probeert vast te houden aan wat er ooit was, creëer je je eigen lijden. Dus beweeg lekker mee met wat het leven jou te bieden heeft. Nog meer lezen over meebewegen met het leven? Lees dan: Go with the flow.

Boeken over gehechtheid loslaten:

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin